ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Noi obiecte naturale în Lista Patrimoniului MondialNoi obiecte naturale în Lista Patrimoniului Mondial

 

Pe 2 iulie 2010, a fost anunţată decizia UNESCO, conform căreia în lista obiectelor naturale ale patrimoniului mondial au fost trecute încă câteva locuri unice, situate prin toată lumea, începând cu Siberia până la insulele din Pacificul de Sud.

În conformitate cu recomandările Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, în listă au fost adăugate insula franceză La Reunion, platoul Putoran în Siberia (Federaţia Rusă) şi Insulele Phoenix (Kiribati).

În plus, Convenţia pentru protecţia patrimoniului mondial  a introdus pădurile tropicale Atsinanana, situate în Parcul Naţional Everglades din Florida, în lista obiectelor patrimoniului mondial pe cale de dispariţie. În acelaşi timp, din această listă au fost eliminate Insulele Galapagos.

Insula Reunion conţine cele mai remarcabile habitate naturale, inclusiv tipul forestier rar; protecţia acestuia este legată de conservarea biodiversităţii pe uscat. Turnuri de vulcani cu pereţii abrupţi şi amfiteatre naturale, precum şi cheiuri înguste, îngropate în tufiş, creează pe insulă o frumuseţe a naturii cu adevărat inexprimabilă. În mod firesc, insula este habitatul pentru multe specii pe cale de dispariţie, şi unul din obiective privind conservarea lui este combaterea speciilor invazive.

Platoul siberian Plutoran este unul din locurile foarte puţine, unde s-a păstrat varietatea speciilor din Arctica. Printre frumuseţile platoului este de remarcat prezenţa a mai mult de 25000 de lacuri similare cu fiorduri, zeci de canioane adânci, râuri, fluvii şi mii de cascade. Combinaţia peisajelor atât de diferite cu îndepărtarea zonei a permis acestui platou să devină unul din locurile în Arctica practic neatinse, pline de viaţă.

Tocmai din cauza distanţei s-a conservat şi habitatul marin unic pe insulele Phoenix. Peşti sănătoşi, broaşte ţestoase şi corali merită o protecţie specială.

 

 

Sursa: green-vita.ru cu link pe iscience.ru

Joi, 07 aprilie 2011
Vizualizări: 1574

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
131
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
110
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
220
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
83