Nomazii urbani: cele mai neobişnuite case pe roţi (Partea I)
Viaţa urbană de zi cu zi poate fi plictisitoare, mai ales dacă ea se compune numai din etapa "muncă-casă-muncă". Cineva din proprietarii caselor, despre care vom relata mai jos, din această cauză a decis să schimbe complet stilul de viaţă, alţii - în funcţie de împrejurări reuşite/nereuşite. În orice caz, avem pentru ce îi invidia, nu-i aşa?
Imaginaţi-vă că trăiţi o viaţă liberă şi în continu schimbaţi mediul din jur: totul datorită unei case confortabile pe roţi, care vă aparţine. Uitaţi de plasticul alb steril al maşinilor de largă utilizare; mulţi nomazi contemporani călătoresc cu geamuri fumurii, băi complete, sobe de lemn şi chiar un prag. Aflaţi mai multe despre aceste case incredibile, realizate pe bază de camioane, remorci, autobuze şi biciclete.
Casa-camion Ela – o cabană simpatică pe roţi
Dacă vă veţi uita din spate, veţi vedea doar o cabană mică, destul de îngustă, cu un prag frumos din faţă. Dar aceasta nu este doar o cabană de lemn, ci un autobuz vechi de marca Dodge, demontat şi reconstruit într-o casă mică pe roţi, cu un dormitor la etaj şi o sobă pe lemne, geamuri fumurii şi o balustradă decorativă pe prag. Această casă-autobuz este cunoscută pentru faptul că a nimerit pe coperta cărţii lui Jane Leeds „Case pe roţi”(Rolling Homes), editate în 1979, care reprezintă o colecţie de fotografii ale diferitelor auto-case şi este foarte populară printre fanii de astfel de locuinţe.
Autobuzul şcolar lui Von Slatta, convertit frumos
Inspirîndu-se de aceeaşi carte - "Case pe roţi" lui Jane Leeds, un amator entuziast al steampunkului, Jake Von Slatt, a transformat autobuzul şcolar cu 75-locuri într-o casă de familie amplasată în remorcă. Totodată, Von Slatt a utilizat materialele reciclate şi rămăşiţe utilizabile. În autobuzul de 10 metri lungime există un salon, o bucătărie, o baie şi două dormitoare.
Case pe roţi complexe în Noua Zeelandă
Proprietarii acestor case, uimitor de complexe, mari şi confortabile, locuiesc în Noua Zeelandă, în care un număr tot mai mare de locuitori preferă să călătorească prin locuri magnifice, bucurîndu-se totodată de confortul propriei case. Balcoanele şi anexele, acoperişurile la aceste case sunt mai înalte de 4.15 m - înălţimea maximă permisă în unele ţări. Astfel, în aceste case spaţiul este mult mai mare, decît vă puteţi imagina.
Cortul ţiganilor „vardo”, făcut manual
Progenitorii caselor moderne pe roţi au fost „vardo”, corturi ţiganilor englezi, trase de cai. Acum, tot mai puţini ţigani sunt nomazi, însă casele pe roţi devin cu fiecare an mai populare, practic aproape pe toate continentele. Amatoarea iarmaroacelor, Vanessa Ray, şi-a construit un cort pe roţi cu ajutorul blocurilor şi unui troliu.
Casa-autobuz extra-lung lui Logan
În timp ce mulţi oameni amenajează case în interiorul autobuzului, ocupînd complet salonul, sau montează o cabană pe un şasiu cu roţi, mai des pot fi văzuţi hibrizi în care podul şi pragul sunt adăugate la corpul autobuzului. Adaosuri de lemn se află pe acoperişul transportului şi sunt suspendate în partea din spate.
Sursa: thinkgreen.ru