Nu munca, ci clima l-a creat pe om
Oamenii de ştiinţă american sunt convinşi că nu munca l-a creat pe om, ci vremea. Ei consideră că evoluţia umană a fost influenţată de schimbările bruşte ale climei. Experţii ruşi vor încerca să aprecieze exactitatea acestor concluzii.Cercetătorii din SUA afirmă că alternarea climei a accelerat evoluţia omului, scrie ruvr.ru.
Cercetătorii susţin că problemele de mediu au coincis cu perioada cînd într-o anumită zonă au apărut primii strămoşi ai omului, care s-au învăţat să folosească uneltele.
Opinia experţilor în această privinţă s-a împărţit. Antropologul social, Aleksandr Kazankov, susţine teoria climei.
„Homo sapiens sapiens a apărut tocmai în aceste condiţii. Acesta fapt a fost dovedit. Oamenii care studiază schimbările paleoclimatice, elucidează cum a fost clima şi compară acest lucru cu descoperirile arheologice. Reiese că atunci cînd clima se schimbă brusc, în evoluţie se produc salturi”.
Expertul este convins că tocmai schimbările climei i-au obligat pe primii oameni să se stabilească mai întîi în Africa, pe care mulţi oameni de ştiinţă o consideră leagănul umanităţii, iar apoi să se mute pe alte continente.
Însă, teoria schimbărilor climei are şi mulţi oponenţi. Paleoantropologul, Aleksandr Belov, este de părere că factorii climei sunt importanţi, însă nu decisivi.
Descoperirile făcute pe diferite continente, mai ales în ultimul timp, nu se încadrează în niciuna din teoriile existente. Mai mult, deocamdată practic nu este posibil să se stabilească o continuitatea între diferite forme vechi ale omului, pentru a putea reconstitui mai mult sau mai puţin exact istoria omenirii.
„Este greu de stabilit o continuitate între formele vechi. Homo sapiens timpuriu care a trăit cu 130-200 de mii de ani în urmă în Africa, nu se îmbină cu omul de Cro-Magnon, care a trăit aproximativ 54-50 de mii de ani în Africa, Europa, Asia şi Australia. Continuitatea dintre aceste două grupuri este foarte greu de stabilit. Probabil că ea nu există”.
Potrivit omului de ştiinţă, noile descoperiri arheologice obligă cercurile ştiinţifice să-şi schimbe punctul de vedere în privinţa apariţiei omului şi a evoluţiei sale. Potrivit lui Aleksandr Belov, niciuna din ipotezele existente nu poate explica toate descoperirile. Probabil că ştiinţa despre om are nevoie de un fundament filosofic principial nou.
„Este clar că nu există destule cunoştinţe în acest sens. În esenţă, darwinismul este o ideologie. Există creaţionismul, însă el nu se bazează pe fapte, ci pe dovezi religioase. Este nevoie de o idee nouă, care ar explica faptele şi descoperirile noi”.
Se pare că, deocamdată, ştiinţa despre om acumulează materiale noi. Iar cei care doresc să ştie adevărul despre originea strămoşilor lor, trebuie să aştepte pînă cînd conform legii dialecticii cantitatea se va transforma în calitate.
Sursa: moldovenii.md