ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nuci de săpun — o alternativă pentru detergentNuci de săpun - o alternativă pentru detergent


La momentul actual, nuci de săpun sunt deja apreciate la justa valoare  şi de locuitorii ţărilor dezvoltate.

În zonele tropicale din Asia şi America creşte copacul Sapindus, mai bine cunoscut sub numele popular de copac-săpun. Fructele acestui copac-săpun, sau fructe de pădure, timp de secole au fost folosite de către populaţia locală pentru spălat.

 Fructele spală perfect haine şi nu afectează nici ţesături delicate, nici cele colorate şi catifelează haine ca un clătitor. Nuca de săpun, de asemenea, are proprietăţi antibacteriene. Cu coaja ei se spală vasele, se curăţă bijuterii şi se spală capul. Un fel de soldat ecologic universal.

Aceste proprietăţi uimitoare, nucile de săpun le datorează conţinutului ridicat de saponine - până la 38%.  Glicozide de plante formează prin agitare o spumă densă rezistentă şi dizolvă grăsimi.

Desigur, nici o stăpănă nu-şi mai imaginează viaţa fără o maşină de spălat. Dar, potrivit importatorilor, frunctele copacului-săpun pot fi utilizate în ele, numai într-un sac de pânză, pentru a nu deteriora cilindrul maşinii.

Dar acestea nu sunt toate proprietăţi utile ale plantei. Planta face parte de unele medicamente, se foloseşte în cosmetice, cu ea se tratează boli de piele. Femeile din Thai o folosesc pentru tratarea căderii părului.

Probabil că nu este nevoie să spunem că nucile de săpun nu sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător, nu blochează tuburi de canalizare cu substanţe toxice.  Sunt o alternativă naturală excelentă pentru produse chimice de uz casnic.

Nuca de săpun indiană este denumită acasă SoapNut (soap - săpun, nut - nucă) sau SoapBerry (fructe de pădure de săpun).

Fructele copacului-săpun Indian conţin agenţi naturali pentru spumare - saponine, care sunt complet descompuse în mediul înconjurător, astfel încât nucile de săpun indiane - sunt un înlocuitor natural al săpunului, detergenţilor, şampoanelor sintetice.

 

Nuci de săpun - o alternativă pentru detergentDeşi sunt numite "nuci de săpun indiane", de fapt, ele cresc, nu numai în India.

Nucul de săpun poate creşte  în India, Nepal, Pakistan şi într-o altă ţară cu un climat adecvat.

Calitatea nucilor de săpun depinde nu numai de ţara creşterii, ci şi de sol, condiţiile de colectare şi de depozitare.

Recomandări privind alegerea nucilor de săpun

Soiul exclusiv Sapindus Mukorossi (cel mai saponin, mai deschis), neamestecat cu alte soiuri.

Câte nuci de săpun vă vor ajunge?

1 kg. de nuci de săpun este de ajuns pentru un an, cu o spălare de 2 ori pe săptămână.

 

 

Sursa

Luni, 10 ianuarie 2011
Vizualizări: 7229

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
278
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
450
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
327
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
446