Numărul leilor africani s-ar putea înjumătăţi până în 2035

/ Vizionări: 1886

За 20 лет Африка потеряет до 50% львов

Cercetătorii americani avertizează că, în ritmul actual de distrugere a habitatelor şi de vânătoare, riscăm să pierdem jumătate din populaţia de lei africani în următorii 20 de ani. Astfel, vom ameninţa şi leii cu extincţia, pe lângă alte mamifere mari, precum elefanţii şi urangutanii.

Jumătate dintre cele 20.000 de exemplare de lei de pe continentul african ar putea dispărea în următorii 20 de ani, din cauza braconajului şi a activităţilor umane care le distrug habitatul. Avertismentul vine din partea unor cercetători americani, care au efectuat un studiu pe o perioadă de 20 de ani şi au publicat recent rezultatele în revista US Proceedings of the National Academy of Sciences.

Maşina electrică cucereşte Africa (+Video)
Maşina electrică cucereşte Africa (+Video)

Singurele exemplare care nu se află în pericol sunt cele din sudul continentului, din ţări foarte bine protejate, ca Botswana, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe. Aici, se înregistrează deja o creştere a populaţiei de lei, însă aceasta nu poate compensa declinul general.

Autorii studiului au estimat că, la jumătatea secolului trecut, populaţia de lei africani era de 10 ori mai mare decât în prezent, exemplarele rămase regăsindu-se pe doar un sfert din teritoriul unde erau întânite anterior. Din acest motiv, au cerut încadrarea leilor în categoria animalelor pe cale de dispariţie.

În vestul Africii, leii sunt deja pe lista animalelor ameninţate grav cu dispariţia. Analiza noastră sugerează că ar trebui încadrate similar şi centrul şi estul Africii, unde, deocamdată, sunt văzute doar ca animale vulnerabile.

Africa în cifre
Africa în cifre

Dispariţia leilor este cauzată în principal de activităţile umane. Localnicii îi omoară pentru a-şi proteja animalele domestice sau pentru a face loc plantaţiilor. Uneori, leii sunt ucişi pentru piei sau pentru oase, care sunt folosite în medicina tradiţională în China, ca înlocuitor pentru oasele de tigru, specimen devenit prea rar deja.

Unul dintre autorii studiului a menţionat că, pentru protejarea adecvată a leilor, autorităţile ar trebui să cheltuie anual 2.000 de dolari pentru fiecare kilometru pătrat de habitat.

Alte cazuri de braconaj au fost înregistrate recent în Zimbabwe, unde au fost descoperiţi 22 de elefanţi otrăviţi. Populaţia de urangutani este de asemenea în pericol, din cauza incendiilor aprinse intenţionat de oameni în Indonezia.

 

Sursa: green-report.ro