ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O călătorie pe rîul Larga
 

Am continuat să călătorim de-a lungul rîurilor şi de această dată vrem să vă povestim despre un rîuleţ de la nordul ţării ‒ Larga, care curge prin raionul Briceni al Republicii Moldova.

Chiar dacă e de dimensiuni mici, acest rîu ocupă un loc aparte în istoria Moldovei, căci anume pe malurile lui în apropiere de satul Larga, în timpul războiului ruso-turc din anii 1768-1774, trupele rusești ale generalului P. Rumeanțev, la 07 iulie 1770 au învins avangarda armatei turceşti ‒ armatele hanului de Crimeea, Kaplan Giray.

Însă nu numai acest fapt istoric ne-a făcut să călătorim de-a lungul întregului curs al rîului și să realizăm un reportaj foto succint. Am considerat important faptul că acest rîu curge prin locuri foarte pitorești, prin cîteva sate interesante din nord, iar înainte de a se vărsa în rîul Prut trece printr-un masiv de pădure, ca nu departe de gura de vărsare să formeze o vale frumoasă, mărginită pe de o parte ‒ de pădure, iar de cealaltă parte ‒ de Prut.

Rîul izvorăşte la marginea satului Larga, într-o zonă mlăştinoasă, ca deja peste 1-2 km să formeze un lac de acumulare mare și frumos, pe care-l veți putea vedea pe fotografii. Acest bazin acvatic se întinde între satele Larga și Coteala. Este un loc foarte pitoresc, aşa că am încercat să-l fotografiem din diferite părţi pentru a vă oferi o idee cît mai clară despre el. Iar aici trebuie să menționăm neapărat faptul că satul Larga este foarte mare și bine amenajat. Cîndva acesta făcea parte dintr-o moşie bogată, iar pe timpurile sovietice, aici se afla cîrmuirea colhozului-milionar. În sat se înalţă o biserică din lemn, unică în felul ei, în stil rusesc, ea avînd aproximativ 200 de ani. Biserica este în stare bună și în prezent se află în proces de restaurare. Iar nu departe de satul Larga se întinde parcul Pavlovca cu conacul boieresc. În prezent aici se află Clinica de Narcologie. Și parcul, și clădirea conacului sînt demult în paragină.

Apoi rîul intră în satul Hlina, care aproape că se contopeşte cu cel anterior. La Hlina nu există lac de acumulare, dar sînt o mulțime de poduri peste rîu și două izvoare cu apă foarte bună chiar pe malul rîului Larga. Ambele izvoare sînt populare în sat, femeile din sat vin aici ca să participe la spălarea colectivă a rufelor, am reuşit să le fotografiem.

Între satele Hlina şi Slobozia-Şirăuţi rîul formează o vale adîncă, şerpuitoare și foarte frumoasă. După ce iese din sat, rîul traversează şoseaua și se cufundă în masivul de pădure, care odată ce se apropie de Prut, se transformă în pădure inundabilă.

Aici am vizitat Ocolul Silvic, care este situat direct pe malul rîului. Iar în continuare am început să căutăm gura de vărsare a rîului Larga. Vă vom spune din capul locului că doar întîmplarea ne-a permis să o găsim, căci să mergem prin pădure de-a lungul rîului nu a fost posibil. Cu toate acestea, am găsit acel loc, unde rîul a ieşit din masivul de pădure, ca pe o pajiște pitorească, vastă să intre în pădurea inundabilă de sus de Prut. Revărsîndu-se în Prut, Larga formează o dungă de aluviuni. Acest loc aminteşte de vărsarea altui rîu, Vilia, care se varsă în rîul Prut în apropierea satului Teţcani, raionul Briceni. Despre această configuraţie geografică naturală am scris ceva mai devreme. Iată cum s-a încheiat călătoria noastră de-a lungul rîului Larga. Vă invităm acum să vedeţi un album foto nu foarte mare și ne luăm rămas bun, pînă la o nouă călătorie.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 21 noiembrie 2013 17:02
Vizualizări: 3048

Citiţi de asemenea

Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
78
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
276
La inițiativa echipei ecology.md, Fundația pentru dezvoltare ecologică Ecodava din R.Moldova împreună cu echipa Taborul ...
389