ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

OMS: 7 chimicale care ameninta sanatatea publica
Utilizate corect, numeroase substante chimice pot fi folositoare insa unele dintre ele sunt deosebit de periculoase si pot avea efecte dezastruoase asupra sanatatii publice si a mediului inconjurator, apreciaza organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

OMS a alcatuit, in cadrul Programului international asupra securitatii substantelor chimice, o lista a principalelor produse chimice care afecteaza sanatatea publica, iar printre acestea se numara azbestul, pesticidele, arsenicul sau benzenul.

Azbestul. Toate tipurile de azbest, folosit si la fabricarea tesaturilor si izolatorilor termici, pot cauza boli grave de plamani, de laringe sau fibroze pulmonare.

Arsenicul. Expunerea prelungita la arsenic, folosit si in stomatologie, poate duce la intoxicatii cornice.

Benzenul folosit ca decolorant sau ca materie prima la obtinerea unor compusi organice poate declansa boli incurabile sau anemie.

Cadmiul, folosit mai ales in obtinerea unor aliaje, are efecte toxice asupra rinichilor, asupra oaselor si cailor respiratorii.

Dioxinele, denumire generica pentru un grup de peste 75 de substante chimice toxice, care pot aparea in sinteza unor erbicide, dezinfectanti, uleiuri de transformator, dar si in instalatii de ardere a gunoaielor menajere, pot provoca imbolnavirea animalelor, pot polua mediul inconjurator si pot provoca boli grave oamenilor.

Plumbul este un metal toxic a carui utilizare generalizata provoaca poluare si probleme de sanatate in numeroase regiuni de pe glob.

Mercurul si diversii sai compusi au efecte grave asupra sanatatii, mai ales asupra creierului, si pot produce leziuni inclusiv la nivelul rinichilor si al abdomenului.

ONU a pus gand rau mercurului

ONU a semnat de curand un nou tratat in baza caruia peste 140 de tari au cazut de acord ca o varietate de produse care contin mercur sa fie interzise pe piata mondiala din 2020.

Printre acestea se numara termometrele, bateriile, exceptie fac cele utilizate in dipozitivele medicale folosite in implant, anumite tipuri de lampi fluorescente sau produsele cosmetice.Tratatul vizeaza in egala masura industria aurifera artizanala, unde mercurul este folosit pentru a separa aurul de roca.

Becurile economice au mercur

Asociatia Germana pentru Protectia Consumatorului a tras un semnal de alarma in privinta becurilor economice care pot avea o cantitate de mercur mai mare de 5 miligrame cat prevede legea. Daca se sparg, aceste becuri elibereaza in atmosfera vapori periculosi care pot afecta organele vitale.

Indiferent de concentratia de mercur, atunci cand spargeti un bec economic trebuie sa va luati masuri de siguranta. Aerisiti camera cateva ore si strangeti cioburile cu manusi, nu cu aspiratorul, care poate imprastia particulele de mercur.

Luni, 25 noiembrie 2013
Vizualizări: 2430

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
210
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
406
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
291
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
416