Orasul inteligent, capriciu sau necesitate?
Orasele trebuie sa utilizeze noi tehnologii pentru a-si transforma sistemele, astfel incat sa optimizeze utilizarea resurselor finite. Si, pe masura ce dezvoltarea sustenabila devine tot mai importanta, intrebarea care se pune nu este daca orasele vor deveni sau nu inteligente, ci cat de repede vor gasi actualele asezari urbane calea optima spre “orasul viitorului”.
“Investitiile merita tot efortul”
Un oras al viitorului implica o serie de schimbari importante in ceea ce priveste infrastructura, cladirile, transportul, resursele tehnologice si chiar mentalitatea umana. Acest proces este complex si necesita investitii la toate nivelurile. Costurile depind de locatia orasului, de capacitatea locuitorilor de a se adapta noilor standarde, de nivelul de „inteligenta” pe care dorim sa-l atingem si asa mai departe. Totusi, cred cu adevarat ca randamentul acestor investitii merita toate eforturile”, a declarat, pentru Green Report, Saulo Spaolense, presedintele Schneider Romania.
In ceea ce-i priveste pe locuitori, acestia se vor bucura de o multime de beneficii. Orasul va fi mai atractiv pentru joburi si talente si va fi mai competitiv la nivel mondial, ceea ce-i va asigura o situatie financiara prospera, potrivit lui Saulo Spaolense.
Aer curat si economie de resurse
Reducerea semnificativa a poluarii, in special a gazelor cu efect de sera, este unul dintre primele efecte pe care l-am putea observa insa implicatiile cred ca ar fi mult mai mari pe termen lung. Imaginati-va ce ar insemna pentru sanatatea populatiei sa respiram, timp de 10 ani, un aer mult mai curat. De asemenea, economiile realizate prin gestionarea optima a resurselor de energie si apa genereaza un efect deosebit de benefic asupra mediului inconjurator”, a explicat, pentru Green Report, George Costache, CEO Siemens Romania.
In 2009, Siemens a initiat, in Romania, campania “Orasele Viitorului”, care a atras atentia asupra problemelor de infrastructura si a creat un context pentru a vorbi despre solutiile de dezvoltare durabila pe care le ofera compania. Siemens considera ca dezvoltarea sustenabila a oraselor este calea prin care acestea isi pot pastra locuitorii.
Proiectul a plecat de la problema migratiei masive a tinerilor dintr-un oras in altul. In conditiile in care acestia sunt nemultumiti de conditiile de viata pe care le ofera orasele de provincie, migreaza spre orase mari, care le ofera mai multe oportunitati de dezvoltare personala si de petrecere a timpului liber. De aceea, pe termen lung, dezvoltarea oraselor mari ar trebui sa ia in calcul aceste valuri de migratie, in timp ce orasele mici trebuie sa gaseasca solutii pentru a-si creste atractivitatea”, potrivit reprezentantilor Siemens Romania.
Exista si riscuri de adaptare
Adaptarea unui oras la viitor este un proces complex, care necesita timp si implica o cooperare intensa intre autoritati, locuitori si mediul de afaceri local, deoarece nimeni nu poate construi un oras inteligent de unul singur. Totusi, acest proces implica si anumite riscuri.
Pentru a construi un oras inteligent, participantii trebuie sa fie vizionari, sa vada beneficiile pe termen lung ale creatiei lor si sa nu astepte rezultate imediate la eforturile lor. Se spune ca orice creatie necesita un sacrificiu. In acest caz, nu vorbim despre sacrificii, ci despre investitii – de bani, de credinta, de angajament, de speranta si de deschidere. Riscurile pot veni din lipsa oricaruia dintre acesti factori la nivelul oricareia dintre cele trei parti implicate”, apreciaza Saulo Spaolense.
Si inteligent, si „verde”!
Orasele inteligente sunt si „verzi”, ceea ce inseamna ca respecta mediul si au un impact redus asupra lui. Transportul este verde, cladirile sunt verzi, o mai mare parte din energie provine din surse regenerabile, conducand catre un nivel redus al emisiilor de dioxid de carbon, o mai mare cantitate de energie in retea fara a epuiza sursele neregenerabile si un consum al energiei mai inteligent.
Mai mult decat atat, activitatea umana este mai eficienta, reflectandu-se intr-un consum mai eficient al resurselor naturale. Un oras inteligent este un oras in care fiecare locuitor beneficiaza exact de resursele de care are nevoie pentru consum, fara a duce lipsa uneia dintre ele sau a o irosi. Iar acest lucru nu poate fi obtinut decat daca toti locuitorii, autoritatile si companiile au mentalitati si comportamente „prietenoase cu mediul”, potrivit Schneider Electric Romania.
Grupul Schneider Electric si-a redus deja cu 15% consumul de energie in sediile proprii si tinteste o alta reducere de 10% pana in anul 2014. In Romania, sediul companiei este amplasat intr-o cladire verde.
Sursa: green-report.ro