Pămîntul a avut două Luni

/ Vizionări: 3616

Pămîntul a avut două Luni

Istoria Terrei este una de-a dreptul fascinantă, și asta dacă ne gîndim numai la catastrofele care au avut loc în „anii de început” ai planetei noastre, la coliziunile cu alte planete sau la milioanele de asteroizi care au „bombardat” tînărul Pămînt. Pe de altă parte, Luna este, practic, „motorul” vieții terestre, lipsa ei putînd arunca umanitatea într-un haos echivalent cu extincția totală. Au existat, însă, și alte Luni care să influențeze destinul Terrei?

În acest weekend, Luna se va afla la cea mai mică distanţă de Pămînt
În acest weekend, Luna se va afla la cea mai mică distanţă de Pămînt

Conform DailyGalaxy sursele geologice indică faptul ca Terra a "trăit" deja un astfel scenariu, atunci cînd Theia, un obiect cosmic de dimensiunile planetei Marte, a izbit Pămîntul devastînd planeta care tocmai lua naștere. Această ipoteză susține și nașterea Lunii, ca satelit natural al Terrei. Dar a fost aceasta singurul nostru satelit?

"Un model computerizat al catastrofei, realizat de NASA, sugerează că era aproape imposibil ca Luna să fie singurul satelit la Terrei rezultat din impactul cu Theia. Un astfel de eveniment a aruncat în spațiu cantități imense de material terestru", afirmă Jack J. Lissauera, reprezentant al Departamentului pentru Știință Spațiu și Astrobiologie din Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii insistă asupra faptului că mulți dintre posibilii sateliți au ajuns atît de departe în spațiu încît nu ar fi fost mai vizibili decît planetele Jupiter sau Venus, și că aceștia ar fi rezistat pînă la 100 de milioane de ani în imensitatea Căii Lactee. Un proiect similar, dezvoltat de Matija Cuk, astrofizician în cadrul Universității din Columbia Britanică, Canada, susține că așa-zișii "sateliși", rezultați în urma impactului Terrei cu Theia, „sateliți" cu numai cîteva zeci de kilometri în diametru, au ramas în Univers, pe poziții staționare, pînă la 1 miliard de ani, fiind distruși, în final, de impactul cu alte corpuri cerești.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137