ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pauze în activitate ne ajută să păstrăm atenţiaPauze în activitate ne ajută să păstrăm atenţia

 

Fiecare dintre noi s-a confruntat cu situaţia în care oboseala reduce percepţia informaţiilor la citirea manualelor şi a literaturii metodice, de exemplu, în timpul pregătirilor pentru sesiune.

Oamenii de ştiinţă întotdeauna au considerat acest lucru inevitabil din cauza resurselor limitate de atenţie, care în cele din urmă se termin. Cu toate acestea, o echipă de savanţi, condusă de Alejandro Yerasa, ne-au permis să punem acest lucru la îndoială. Ei cred că nivelul de atenţie rămâne acelaşi, doar creierul încetează să acorde o atenţie anume acestui obiectiv.

Cercetătorii în activitatea lor au pornit de la aşa-numitul efect Troxler, atunci când simţurile încetează să răspundă la iritarea constantă. De exemplu, noi nu observăm atingerea îmbrăcămintei, pe care o purtăm, de corp.

"Stimularea constantă a simţurilor este considerată de către creier, ca neavând nici o importanţă. Noi, în această lucrare am încercat să verificăm dacă acest lucru este adevărat în privinţa procesului de gândire umană", - a declarat Alejandro Yerasa.

Pentru a investiga acest fenomen cercetătorii au efectuat un experiment în care au fost implicaţi 84 de voluntari. Ei au fost împărţiţi în 4 grupe şi toţi au primit aceeaşi temă monotonă la computer. Totodată, un grup pur şi simplu îndeplinea acest lucru, alţii în timpul sarcinii au fost datori să prindă apariţia pe ecran a unui set de cifre, şi doar un singur grup de participanţi a trebuit să reacţioneze la ele.

La sfârşitul testului, la toţi participanţi ai experimentului se observa o reducere a atenţiei. Cu toate acestea, cum şi era de aşteptat, membrii echipei, care au răspuns la apariţia cifrelor şi care au schimbat atenţia, mai bine şi mai repede, decât ceilalţi, au făcut faţă sarcinii.

Cercetătorii explică acest lucru prin faptul că creierul nostru ţine evidenţa modificărilor, iar atenţia constantă la un singur obiect contribuie la slăbirea acesteia.

"Pauze mentale minore vă vor permite să rămâneţi focusaţi la locul de muncă", - a concluzionat Alejandro Yerasa.

 

 

Sursa

Miercuri, 09 martie 2011
Vizualizări: 1591

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
8
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
78
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
188
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
71