ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Pe o vizita la MAYAAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate


Maya - un popor unic. Istoria sa nu are nici paralele, precum şi modul de gândire diferă considerabil
de la toate formele cunoscute ale gândirii umane.

Ing. Alberto Luile - arheolog mexican, un expert în domeniul culturii Maya.
Astazi veti vizita Mexic, in peninsula Yucatan. Aflaţi mai multe lucruri interesante despre Maya - ritualurile lor, convingerile, principiile. Faceţi cunoştinţă cu descendenţii astronomi misterioase. Şi, desigur, pentru a primi un răspuns la o astfel de interesant multe dintre cititorii noştri întrebarea: "Va exista o judecata de apoi, în 2012?"

MAYA
cultura Mayan a fost extins la teritoriul din sud-estul Mexicului la El Salvador şi a fost una dintre cele mai mari realizări ale omenirii din cele mai vechi timpuri. graniţele geografice ale civilizaţiei - 325000 km2.

в гости к майя Istoria Maya este împărţită în trei perioade: prima - era domayskaya (de mai multe secole înainte de Robert Chr. 317 Pentru a R. Chr.) Al doilea - un vechi (317 - 987), al treilea - noi, divizat până la 1194 an, în timpul mexican "influenţă" - 1194-1441 de ani. şi perioada de declin - 1441-1697 de ani. În istoria de multe mistere Maya. Primul mister foarte - origine. Cele mai multe dintre istorie, structura socială, mitologie şi realizări, titluri şi nume de domnitori se bazează doar pe legende indiene.

Civilizaţie a existat timp de aproape 1000 de ani. Indienii Maya au fost dezvoltate prima naţiune care se confruntă cuceritorilor spanioli. Până la sfârşitul secolului al VIII indieni s-au construit temple fin, drumuri, baraje, numeroase palate şi piramide. Dar in secolul IX a fost o catastrofă necunoscut, în consecinţă, de care a oprit arhitecturale de construcţie, nu sa ridice steles cu mărcile calendaristic, inscripţii hieroglifice. Rezidenţii au fugit din oraş din Palenque, Pederas, Negras, Copan, Quirigua, Tikal. În secolul al zecelea pe terenurile au invadat Mexic toltecii triburile Maya, în frunte cu Kukulkanom, care a fuzionat cu populaţia locală, aducând-o la obiceiurile lor.

Măsură ce trecea timpul, Mayan civilizaţie fost transformat, pierzând maretia. Dar ar trebui să se constate că maya nu a disparut. Au schimbat doar mintea lor pentru a merge în acest fel, care a fost înainte de prăbuşirea statului, reuşesc să menţină limba lor, obiceiurile lor.

в гости к майя


REALIZARI

в гости к майя Maya construit temple şi palate magnifice, multe dintre care a depăşit Aztec şi Inca. Progresele în arhitectură nu a avut nici egal la egal, nu numai pentru frumusetea, dar, de asemenea, asupra corectitudinii formelor arhitecturale. Pentru arhitectura mai este caracterizat de un set fără un pas de răspândire, format prin suprapunerea din lespezi de piatră. Constructori blocat spaţiu bolta astfel de până la 3 metri, obţinerea şi lung tranziţii mai restrânse.
Evoluţiile din domeniul matematicii mayaşă şi astronomie înaintea timpului său de sute de ani, care intrece toate realizarea European din acele timpuri. Şi mulţi dintre ei înţeles şi apreciat numai în timpul nostru.
Ar trebui remarcat faptul că Maya inventat numărul zero, pentru prima dată şi sistem de numerotare.

в гости к майяRELIGIA
Religia a fost însoţită de Maya, de la naştere până la moarte. Darul suprem, care ar putea obţine un indian pe teren, a fost doar dragostea zeilor! Orice eveniment a fost subordonate ca dragostea. Şi, desigur, unul dintre personajele principale atitudinea simpatic al zeilor a fost ploaia care a inundat terenul.

в гости к майя În principal, a fost un preot Institutul de preoţi tineri, care, înainte de a ajunge la rangul de preot, cu cunoştinţe de astronomie, scris hieroglifice şi astrologie. Au existat chiar cursuri de neobişnuit, în cazul în care "studenţii", preoţi citit un curs special.

Maya a fost plin de viaţă a extremelor: cunoştinţe şi partea realizările la cot cu sete de sânge şi violenţă. De exemplu, Maya făcut reduceri în limbile, pentru a da sânge la zei, taie urechile şi organele genitale, deschizând astfel calea lumii superioare. Ca urmare a organelor piercing (limba, buze, penis), prin orificii trece prin cablul de alimentare sau frânghii. La prezentarea de Maya, în sânge este sufletul şi vitalitate. Maya a crezut că atunci când zeii crearea lumii au fost comiterea bloodletting. Ei credeau că zeii nu bloodletting în mod constant, pentru a menţine universului.

Zeii în loc de a da educaţie victimelor oameni, de succes, perfecţiune spirituală. Foarte des parintii jertfit copiii lor, crezând că sufletul curat şi dreaptă va urca imediat la cele mai înalte cercuri ale divin.
Zeii au fost Maya
Itsaina - Dumnezeu din ceruri,
Yum-Kaamilo - Dumnezeu de porumb
EK Shaman - Dumnezeu "Steaua Polara,
Kukulkan - Dumnezeu de vânt,
Ah-Puchi - Dumnezeu de moarte.

În zeii Mayan au fost pentru fiecare zi şi chiar numere. Sacrificii Maya si practicile lor religioase au fost similare cu aztec. Victimele aruncat la altar unde preotul rupt piept şi-a rupt în inima şi stropească sângele o statuie a lui Dumnezeu. Apoi cadavrul flayed, care Dons un preot. După aceea, corpul uman tăiate în bucăţi, care au fost imediat mâncat de preoţi şi de nobili. În zile de sărbători majore şi festivităţile de victime în zeci de mii.

Cucerire
Spaniolii, care au întâlnit cu Maya în 1502, cu câţiva ani sub supravegherea lui Francisco de Montejo a cucerit-o dată o mare civilizaţie. Maya, construit o dată marile oraşe nu a putut oferi rezistenţă la europeni, şi în 1697 a fost distrus ultimul oraş Mayan.

в гости к майя

Arheologii sunt încă încearcă să dezlege misterul morţii a Imperiului Maya: singularităţile din aşezările lor, la cunoştinţe pentru a găsi alte Maya oraşul pierdut în junglele din Mexic, Guatemala, Honduras, Belize.

Oraşele Maya a avut obligaţia de a efectua rituri religioase şi să cronica astrologice, religioase şi evenimente culturale. Analele sculptate în piatră şi sub formă de cărţi scrise de mână (coduri), a făcut din scoarţă de un smochin. Cele mai multe dintre aceste cărţi unice au fost distruse de către spanioli în 1562. Cuceritori crezut ca a fost mărcile primitiv ritual pagan. În mod ironic, au fost distruse de cunoştinţe, depăşind în mod semnificativ atingerea multe culturi din acea vreme. Supravieţuit patru cărţi ale Maya. Unul este în Mexic, şi trei capodopere - în Europa.

CALENDARE
в гости к майя Maya atins excelenţa în termeni de timp şi de a crea calendare. Preotul-astronomii au calculat cu precizie incredibil de circulaţie a Soarelui şi a planetelor. Ele ar putea, de asemenea, prezice eclipsele solare. Preoţii erau deţinătorii mare parte din timp ale lumii antice în America Centrală.

Maya folosite simultan de mai multe calendare: "tsolkin» & CNDSH; calendar cu un ciclu de 260 de zile calendaristice şi "an impar" de 365 de zile. Nu a fost, de asemenea, "cerc calendaristice" în 52 de ani - o combinaţie a celor două calendare. Acest calendar datează de la momentul olmecii (VI-lea î.Hr.. E..). În Maya a fost încă un sistem, numit "Long Count". Ce "tsolkin" constă dintr-o combinaţie numele de 20 de zile numerotate de la 1 la 13. Numirea sa este un ritual şi caracterul profetic, şi el este un element central al calendarului Maya. Prima zi de cicluri de 1 Imish. Toate zilele, precum şi cifrele care le-a însoţit, au fost considerate divine. Ca urmare, toate problemele importante cu caracter personal şi general, au fost tratate în conformitate cu destinul, în fiecare zi şi numărul corespunzător, astfel cum succesul sau eşecul depindea numai pe acest lucru.

в гости к майя În ciuda faptului că ciclul de 260 de zile a fost folosit doar pentru a calcula timpul, toate alte cicluri de Maya, dacă calendaristic de 365 de zile, o lună sau ciclul lunar al lui Venus, urmau să fie convenite cu Calendarul Sacru. Este convins că Maya, 260 zile - este marele ritm universal, care stabileşte întregul curs al istoriei noastre. 20 mărci calendaristic sunt numite după cum urmează: 1. Imish - copac lume. 2. IK - vânt. 3. Akbal - noapte. 4. Kahn - cereale. 5. Chikchan - şerpi. 6. Kimi - craniu. 7. Manik - cerb. 8. Lamat - Sunrise. 9. Muluk - apă. 10. Stejar - un câine. 11. Chuen - maestru. 12. EB - scări. 13. Ben - trestie de zahăr. 14. ISH - Jaguar. 15. Maine - vultur. 16. Degerătură purulentă - claviatură. 17. Ka'b-en - cutremur. 18. Etsnab - cremene. 19. Kavak - furtuna. 20. Ahau - Domnul.

La acest ciclu de 20 de zile este suprapus de 13 de zile. Titlul fiecărui element este alcătuit din două valori. De exemplu, în ziua de cereale-4.

в гости к майя Maya duce cheltuiala zile Imish-5. Calendarul nostru este de 11.08 3114 î.Hr.
Cele mai interesant, toate comentariile la calendarul Maya scrise în limba de puzzle-uri şi ghicitori - suyva limbă, care înseamnă "secrete. preoţi antice erau obligaţi să cunoască limba perfect, chiar şi a trecut examenul speciale. Prin modul în care, în caz de eşec, "student nu" naiba ", şi prescris moarte. Sistemul de ghicitori ghicitoare suyvy ca un copil, dar o mulţime de ei şi se bazează pe celălalt, în afară de limba Maya este ambiguă. De exemplu, cuvântul "kan" înseamnă lucruri, cum ar fi şerpi, poveste, cer, patru. Prin urmare, nu este clar - ce valoare se potriveşte contextul specific?

Sau este o astfel de problemă. "Adu-mi castron mea de soare, ţinîndu-l in palma. Străpuns centrul inimii sale cu o suliţă ceresc cruce. Pune pe partea de sus a jaguar verde, bea sânge. Şi răspunsul la întrebarea este: Soarele - ou. Alege - o binecuvântare. Un jaguar verde, consumul de alcool din sânge - piper verde Chile, furios, ca Jaguar.

preoţi Mayan spune: angajat, indiferent de ceea ce cred că atunci când l-ai citit cărţile noastre. Ele sunt scrise direct, dar poate nu. Al doilea etaj este în fiecare cuvânt, dar poate nu. Gandeste-te pentru tine.
Mulţi cercetători au comparat suyva limba cu un labirint, pe care o puteţi rătăci pentru o lungă perioadă de timp până când descoperi logica ascunse.

в гости к майя

CIFRE
в гости к майя În sistemul de scriere Mayan doar numere de trei elemente: punct, ceea ce înseamnă "unu", o liniuţă, care este egală cu "cinci", şi zero în forma unei scoici.

sistem de numărare a voturilor în Maya nu a fost fondată pe nivychnoy sistemul zecimal, şi dvadtsaterichnoy. Originile se află în Metoda de numărare, care se aplica nu numai zece degete, degetele de la picioare şi zece metri. În acest caz, exista o structura in forma de patru blocuri de cinci cifre, care corespund celor cinci degete la mâini şi picioare.

În Maya a fost zero marca, schematic, care a fost prezentată ca o cochilie goală de stridii sau melci. Desemnarea de la zero, de asemenea, utilizat pentru a desemna infinit. Zero, a fost necesară în mai multe operaţii matematice, dar in vechea Europa, a fost zero necunoscut.

SCRISORI
в гости к майя Primul monument a Mayan sculptate cu hieroglife pe ea aparţine în jurul anului 700 H. Oe. Primul care a încercat să descifreze scrierea Maya, au fost calugarii spaniolă, acestea sunt, de asemenea, încercarea de a converti la creştinism Maya. Încercările de a descoperi misterul din scrisoarea au avut succes. Cel mai mare succes în descifrarea textelor Mayan făcut savant sovietic Iuri V. Knorozov de la Institutul de Etnografie din Leningrad URSS. În 1952 a publicat rezultatele studiilor sale mai întâi.

в гости к майя Oamenii de ştiinţă au sugerat că alfabetul "Maya este de fapt o listă de silabe. Fiecare caracter în el corespundea o anumită combinaţie de o consoană cu o vocala. Pune împreună semne au fost scris fonetică de cuvinte. Raport privind protecţia Knorozov tezei de gradul de candidat de ştiinţe istorice a durat doar trei minute, şi după discuţia a fost eliberată în unanimitate gradul de doctor in stiinte istorice.

Ca rezultat al descoperiri a secolului XX a devenit posibil de a sistematiza cunoştinţele de scris Maya. Principalele elemente ale Scrisorile au fost semne, care sunt cunoscute aproximativ 800. De obicei, semnele sunt un pătrat sau un oval alungite, unul sau mai multe semne pot fi puse împreună, formând un bloc de aşa-numitele hieroglifice. Multe dintre aceste unităţi sunt situate într-o anumită ordine într-o grilă rectilinie, care a stabilit cadrul spaţiale pentru majoritatea inscripţiilor cunoscute. În cadrul acestui Lattice blocuri hieroglific forma rânduri şi coloane, citirea care sunt supuse unor reguli speciale. Au fost, de asemenea, semne pictografice reprezentând, de multe ori în detaliu, animale, oameni, părţi ale corpului şi articole de uz casnic.

BEAUTY
в гости к майя Frumusetea Mayas era un concept relativ. De exemplu, a existat o bucată de gumă de obicei lipirea copii pe o suvita de par, astfel încât ochii unui copil ... să devină trecut. ochii diagonala au fost considerate un semn de frumusete, precum şi forma deformată a craniului copii placi speciale.

в гости к майя Cap larg si aplatizate au arătat că copilul va fi un astrolog. Cap, care seamănă cu un pepene galben ", a spus" despre un fel nobilimii. Instrumente speciale retezate dinti care au uitat ca triunghiuri rechini. Acesta a subliniat frumusetea feminina. În timpul ei aparitie atent supravegheat. Sa dus la baie, frecat de ulei, fetele utilizate pentru a efectua buchete de flori. bărbaţi Singles a pictat corpul vopsit in negru, războinici - roşu, şi preoţii şi victime alese au fost acoperite cu modele de culoare albastră. Aproape fiecare vacanţă a fost însoţită de o abundenta de flori si ierburi aromate, precum şi pregătirile pentru festivităţile asumat o curatare generală de primăvară.

Sursă

Joi, 21 februarie 2008
Vizualizări: 4136

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
48
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
84
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
335
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
192