Pe pămînt devin tot mai mulți copaci. În Rusia a fost înregistrat un număr record de copaci – 4400 pe cap de locuitor
S-a stabilit că, potrivit studiilor, copacii nu dispar, ci devin tot mai mulți. Deși unele soiuri au fost introduse în Cartea Roșie și se află la limita dispariției, trebuie să facem ceva. dar în general, pădurile înaintează asupra cîmpiilor și deșerturilor, iar numărul copacilor crește…
Un grup internațional de savanți a prezentat o nouă estimare a densității de împădurire și a numărului de copaci pe Pămînt. Potrivit acestora, pe planetă cresc 3,04 trilioane de copaci sau aproximativ cîte 422 de copaci pe cap de locuitor.
Autorii articolului din Nature au folosit nu doar datele satelitului, în baza cărora este calculată densitatea pădurilor, ci și rezultatele a peste 429 de mii de măsurători de teren – acest lucru a permis sporirea exactității estimărilor. În baza acestor date, ei au construit o hartă a împăduririlor pe toate continentele, în afară de Antarctica.
Noua estimare s-a dovedit a fi de opt ori mai mare decît cele precedente – anterior se considera că pe Pămînt sînt aproape 400 de miliarde de copaci, adică cîte 60 la fiecare om. Din 3,5 trilioane de copaci, aproape 1,39 miliarde, sau 46 la sută sînt pădurile tropicale și subtropicale, alte 740 de miliarde (24%) revin pădurilor boreale sau de nord și aproape 610 miliarde (20%) – pădurilor din zona temperată.
În studiul lor, savanții au prezentat estimări aproximative ale numărului copacilor pe țări. Campion la acest indicator a devenit Rusia, unde au fost numărați aproape 641,6 miliarde de arbori – cîte 4,4 de mii la fiecare locuitor. Urmează Canada, Brazilia, SUA, China, Republica Democrată Congo și Indonezia.
Potrivit estimărilor savanților, anual, Pămîntul pierde circa 15,3 miliarde de copaci pe o suprafață totală de 192 mii de kilometri pătrați – aproape cît o Malaieziei. Pierderile curate, cu excepția pădurii restabilite, constituie circa zece miliarde de copaci.