Peste 3 milioane de morți premature sunt înregistrate anual din cauza poluării atmosferice

/ Vizionări: 1400

Загрязнение атмосферы - убийца миллионов

Peste 3,3 milioane de oameni în fiecare an prematur din cauza afecțiunilor provocate de poluarea atmosferică în principal cu pulberile în suspensie cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri (PM2.5), potrivit unui studiu apărut în revista științifică britanică Nature.

Combinând un model atmosferic global cu date demografice și sanitare, o echipă de cercetători condusă de Jos Lelieveld de la Institutul german „Max Planck” a evaluat mortalitatea prematură cauzată de poluarea cu ozon și particule fine la cinci persoane din 100.000 anual în lume. Din cele cinci, două mor din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), 1,6 de infarct, iar celelalte ca urmare a unor boli respiratorii, printre care cancerul pulmonar. În 2010 au murit în lume 3,3 milioane de oameni din cauza poluării atmosferice. Cea mai afectată țară este China, cu 1,6 milioane de decese anual, urmată de India (645.000), cele mai populate state de pe glob.

Poluarea aerului din interiorul clădirilor
Poluarea aerului din interiorul clădirilor

Poluanții implicați diferă în funcție de regiuni și țări. Astfel, în China și India în frunte se situează încălzirea și modul de pregătire a hranei, în timp ce în Statele Unite și în alte state decesele se datorează mai degrabă emisiilor din traficul rutier și producției de energie.

Emisiile de particule fine legate de activitățile agricole sunt responsabile de circa o cincime din decesele premature înregistrate, îndeosebi în estul Statelor Unite, în Europa, Rusia și în Asia orientală. Însă consumul de energie din sectoarele menajer și comercial rămân prima cauză a deceselor premature, reprezentând aproape o treime din ele, potrivit studiului.

Arderea materiilor organice pentru obținerea energiei (biomasa) intervine doar în 5% din decesele premature înregistrate la nivel mondial, atingând rate mai ridicate în America de Sud și Africa.

Studiul amintește faptul că la cele 3,3 milioane de decese legate de poluarea exterioară se adaugă între 3 și 4 milioane de decese asociate cu poluarea aerului interior. Dacă se menține controlul calității aerului la nivelul actual, șapte persoane din 100.000 ar putea muri prematur în 2050, adică 6,6 milioane de persoane în total.

 

Sursa: green-report.ro