PETE: Un mod nou de utilizare a energiei solare
PETE: Un mod nou de utilizare a energiei solare
Nicolae Meloş, cercetător din Universitatea Stanford a demonstrat un mecanism nou pentru convertirea luminii solare şi a căldurii în electricitate, folosind dispozitive, concepute de savant.
Dispozitiv de tip nou, care utilizează atât lumina solară, cât şi energia termică, promite noi oportunităţi de a transforma energia solară în energie electrică.
Principiul de acţionare al dispozitivului se bazează pe fenomene fizice deschise de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford.
În prototipul convertorului lumina solară excită electronii într-un electrod special, iar excesul de căldură dispersează aceste electroni la un alt electrod, situat în vid, creând curentul electric.
Cum a fost planificat de oamenii de ştiinţă, energia termică neutilizată va fi folosită pentru încălzirea agentului termic al motorului cu aburi.
O astfel de construcţie va converti 50% record din energia luminii solare în energie electrică.
În prezent, limita teoretică a celulelor fotovoltaice abia depăşeşte 29% de conversie, iar cele mai bune mostre de serie arată 22%.
Celule solare obişnuite din siliciu cristalin sunt eficiente doar la 15%. Cea mai mare parte din energia solară se pierde sub formă de căldură.
Acest lucru se datorează faptului că celula solară utilizează doar o parte a spectrului luminii, fotonii, care sunt sub anumit nivel energetic, doar încălzesc placa.
O modalitate de a utiliza o mare parte a luminii solare este crearea unor structuri multistratale, fiecare strat ia partea lui a spectrului, crescând astfel eficienţa conversiei globale până la 40% (în prezent 35,8%).
Savanţii au numit noul mecanism PETE –photon-enhanced thermionic emission sau convertor termoelectronic, consolidat prin fotoni.
Savantul speră că în trei ani invenţia lui va fi adusă la gradul de pregătire pentru punerea în aplicare de masă.