Piatra în design peisagistic
Cel mai sigur material pentru construcţii şi finisaje este piatra naturală. Există tipuri de piatră tari şi moi. La piatra tare se referă granitul, gnais, porfir, bazalt. Aceste materiale rezistente şi solide sunt foarte dificile în procesare şi prin urmare, sunt deseori folosite ca forme gata - blocuri sau dale, plăci.
Bazaltul este o rocă de culoare neagră, piatra e foarte tare, care se foloseşte pentru pavarea străzilor (calupuri de piatră).
Granitul este o piatră foarte densă şi grea. Granit se potriveşte bine ca material de placaj, din el puteţi face o tablă de masă frumoasă şi durabilă sau o bancă.
Compoziţia pietrei gnais este identică cu granitul, însă piatra se distinge uşor prin benzile alternative de culoare deschisă şi întunecată. O soluţie bună ar fi crearea teraselor pitoreşti care coboară spre iaz din grădina, realizate din blocuri masive de gnais cu plante între ele.
Porfirul este o piatră dintr-o masă de rocă granulată, de un roşu deschis, după compoziţie este similară cu granitul. E foarte scump. Очень дорог.
Marmura este variată în culori, deseori cu un desen frumos, se lustruieşte bine. Piatra decorativă şi ornamentală este utilizată pe scară largă în fabricarea formelor arhitecturale mici.
Piatra naturală de pavaj poate fi găsită în cîmp, pe panta rîului sau pe plajă. Această piatră brută este folosită pentru pavarea traseelor pietonale şi patio, grădinilor alpine şi rocăriilor, cu ea puteţi amenaja albia unui pîrâu.
Spre deosebire de materialele solide, tipurile de roci moi - gresie, calcar - sunt uşor prelucrate, dar şi mult mai sensibile la influenţe climatice.
Şisturile au o structură stratificată şi o capacitate de a fi împărţite în plăci subţiri. De regulă, sunt de culoare verde închis sau albastru-purpuriu. Cel mai frecvent sunt utilizate pentru placarea pereţilor, gresiei de podea, suprafeţelor de grădină (poteci, patio). "Insule" din şisturi, se privesc impresionant pe un covor din iarbă verde.
Gresia este uşor colorată datorită incluziunilor de minerale şi poate fi gri, galbenă, maro, roşie sau pestriţată. Aceasta poate fi considerată un material ideal pentru zidirea pereţilor , atît pe uscat sau cu ajutorul unui mortar. Deoarece gresia s-a format în natură în straturi, ea poate uneori se nărui şi se despica.
Gresia cu granulaţie fină este un nisip foarte dens şi presat. Această piatră este uneori zdrobită pentru a obţine un material, înlocuind piatra de pavaj. Cu dale de gresie cu granulaţie fină, în care sunt resturi de scoici fosilizate, deseori se acoperă pereţii în case. Peretele din gresie uscată este una dintre cele mai populare construcţii ornamentale din piatră, este indicat să se utilizeze ca un paravan, care ascunde de ochii indiscreţi un locşor romantic sau o mică terasă pentru divertisment de familie.
Piatra artificială se face în forme: se toarnă piatra spartă şi se amestecă cu ciment vopsit, pentru a imita o anumită rocă naturală. Blocurile de piatră artificială sunt extrem de realiste după textură şi creează o impresie de un perete sau o cale, construită din piatră naturală cioplită.
Betonul a încetat de mult să fie un material de construcţie gri şi plictisitor. Industria modernă produce pentru pavaj plăci de culori vii de o varietate de configuraţii. Acoperămîntul original este obţinut dintr-o combinaţie de dale de beton cu marmură, porfir, bazalt, pietriş şi sticlă.
Cărămida, este un material popular folosit pentru a construi ziduri de sprijin, pavilioane de grădină, trepte.
Clincherul. Din cărămizi arse pînă la cocsificare, de dimensiuni mici, poate fi efectuată o varietate de opţiuni de zidărie cu ornamente geometrice, mai ales pe suprafeţe mari. Acesta are o rezistenţă excepţională şi durabilitate, rezistă la toate condiţiile meteorologice nefavorabile şi nu necesită costuri pentru menţinere în stare excelentă. Acoperămîntul din cărămizi clincher este permeabil, datorită cărui fapt, pistele şi terasele se usucă repede după ploaie. O atenţie deosebită merită clincherul de gazon, care reprezintă o suprafaţă pavată prin care după amenajare creşte iarba. Acest strat de acoperire produce impresia de un gazon verde şi în acelaşi timp, vă permite să parcaţi maşina dvs.
Un acoperămînt din plăci de piatră nu va arăta prea sobru, dacă va fi combinat cu materiale pulverulente – criblură, pietriş, prundiş, mărgăritar. Aceste materiale sunt ieftine şi uşor de utilizat în combinaţie cu arhitectura de grădină de orice direcţie. Cu un strat de pietriş pot fi decorate suprafeţe înguste sau inegale, care sunt dificile pentru pavare. Colţurile umbrite şi nişele clădirilor, în care puţin, dar totuşi ceva creşte, arată mult mai atractiv dacă sunt umplute cu un material vărsat. Pistele pietonale sau cărările de grădină, drumuri de acces la anumite obiecte, peluzele pot fi acoperite cu pietriş sau prundiş. Nu vă puteţi lipsi de aceste materiale şi la crearea grădinii din pietre.
La amenajarea unei grădini alpine, limitaţi-vă la un tip de piatră: gresie, dolomită, calcar, tuf, piatra din scoici, granit sau bolovan. Pe deal, arată bine pietrele de mari dimensiuni (25-60 cm în diametru). De culoarea pietrei depinde şi selecţia plantelor: pe un fundal închis arată frumos plantele cu frunze argintii, pe un fundal deschis - plante de culoare mai închisă sau roşiatică. Combinînd armonios bolovanii de mari dimensiuni cu pietre mai mici, veţi reuşi să creaţi un colţişor, amintind de frumuseţea aspră a platourilor muntoase îndepărtate.
Pietrele pentru rocărie ar trebui să fie diferite în dimensiuni, dar suficient de mari. Pietrele mici şi în special, asemănătoare,nu arata suficient de expresiv. Cu toate acestea, le puteţi folosi pentru a pava cărările care duc spre deal, pentru a instala un drenaj. Încercaţi să transformaţi într-un bloc mare pietrele de dimensiuni medii, selectînd şi adunînd împreună piese adecvate. Dacă totuşi nu găsiţi pietre de o formă relativ omogenă, puteţi grupa pietrele plate într-un singur loc, rotunde (cum ar fi bolovani) - într-un alt loc.
La ornamentarea cu pietre a unui rezervor de apă, ar trebui să aveţi grijă de forma lor corespunzătoare: este plăcut şi uşor să vă plimbaţi pe pietre plate, mari, care nu au margini ascuţite, iar baza lor este solidă şi adînc înfundată în sol. Suprafaţa pietrelor ar trebui să fie un pic mai dură, deoarece pe pietrele netede şi umede se lunecă uşor. De-a lungul perimetrului rezervorului de apă puteţi zidi un perete jos din piatră naturală, care îl va proteja de căderea apelor de scurgere, frunzelor uscate şi alte contaminaţii. Dacă iazul este suficient de adînc şi larg, deasupra lui se poate construi un pod de piatră, pietrele ar trebuie să fie foarte durabile şi rezistente la umezeală. Mai bine să alegeţi porfirul sau gnais. Este absolut interzisă folosirea cărămizilor clincher din cauza permeabilităţii lor. Nu utilizaţi, de asemenea, bazaltul, este prea lunecos.
Oricare ar fi scopul de folosire a pietrei naturale, clincher sau beton, este important să se ia în considerare culoarea şi forma materialului pentru a respecta stilul. Acest lucru vă va ajuta să evitaţi o împestriţare ţipătoare şi să alegeţi exact ceea ce se va îmbina cu stilul grădinii şi casei.
Sursa: eco-domishko.blogspot.com