Pionierii eficienţei energetice
Pionierii eficienţei energetice
Acest articol este dedicat faimosul sat, casele căruia produc energie electrică proprie. Deci, luaţi cunoştinţă: orăşelul Freiburg, situat în sud-vestul Germaniei. El este considerat un adevarat miracol ecologic!
Panourile solare sunt instalate pe aproape fiecare cladire din oraş. Acestea sunt peste tot - pe acoperişurile caselor, diverselor întreprinderi, băncilor, saloanelor de frumuseţe. Cu ele sunt echipate stadionul de fotbal, instituţiile de învăţământ. Aproape fiecare clădire din Freiburg este o mini-centrală electrică. De aceea locuitorii lui sunt numiţi "pionierii eficienţei energetice".
Cea mai recentă capodoperă ecologică din Freiburg a devenit casa verde, care se învârteşte, "Heliotrop", recunoscută de către experţii internaţionali una din cele mai ecologice case din lume. "Heliotrop" a fost construit de un arhitect german Rolf Dishem de 63 de ani, luptător neobosit pentru mediul înconjurător. Această casă stă pe un "picior" şi se întoarce încet în jurul axei sale după soare. Acest lucru permite panourilor solare instalate pe acoperişul construcţiei, să rămână la maxim încărcate.
La început, soţia arhitectului se indigna foarte mult. Ea a fost nevoită să renunţe la mai multe aparate de uz casnic, care consumă cantităţi mari de energie electrică. Însă ea nu a putut să nu fie de acord cu soţul ei, că în condiţiile încălzirii globale şi creşterii preţurilor la electricitate, traiul într-o astfel de casă este foarte util.
"Heliotrop" nu este unicul miracol lui Rolf Dishem. Marele arhitect a proiectat în partea de sud-vest de Freiburg o localitate solară - o zonă urbană Quartier Vauban. În regiune sunt 58 case. Toate acestea produc energie electrică. Nu este greu de ghicit că această energie nu numai că este suficienta, ci abundă în electricitate. Rezidenţii vând surplusuri de energie altei părţi a oraşului şi, desigur, primesc profit.
Toate casele din localitate sunt din lemn. Pentru a conserva energia, acestea sunt acoperite cu un strat izolator de o grosime de 35 mm. Pentru a evita formarea ciupercii la fiecare etaj este instalat un ventilator, care emite aerul cald la fiecare minut şi jumătate. Aerul trece printr-un schimbător de căldură şi se încălzeşte din nou. Surprinzător este faptul că, folosind un computer, fiecare proprietar al casei poate calcula uşor câtă energie a fost obţinută din casa lui şi cât de mult cheltuită. Nu este un miracol?
Acum imaginaţi-vă zonele rezidenţiale mici, producătoare de energie electrică, capabile să furnizeze energie electrică megapolisurilor imense! Sunt de acord că, strămoşii noştri ar putea doar să viseze la aceste lucruri. Iar pentru noi este o oportunitate să rezolvăm, în sfârşit, probleme grave de mediu. Cu ce, la drept vorbind, şi vă salut!