ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile? (Partea 1)Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile? (Partea 1)


Noi ne-am obişnuit să judecăm polenul conform cunoştinţelor deja formate, deseori fără a ne gândi la rolul său unic în natură, ecologie, şi medicină. De mai multe ori am auzit  plângerile pe  reacţii alergice acute, sau "febra fânului", care este un răspuns inadecvat al sistemului imun la aceste particule fine parfumate. Se spune mult  despre proprietăţile benefice ale apiterapiei, o componentă de care este polenul.

În ceea ce priveşte alte proprietăţi şi funcţii ale prafului galben microscopic, apoi despre ele, mai mulţi dintre noi, pur şi simplu, nu ştiu -  fiind invizibil cu ochiul liber, acesta nu ne îndeamnă să ne distragem de la admitaţia altor frumuseţi ale sezonului cald. Ca şi eroii cărţilor lui Jan Larry şi Lewis Carroll, hai sa ne uitam la acest subiect din "vizuina iepurelui" - cu ochii locuitorilor microcosmosului.

Pentru început,  ne vom aminti de şcoală ca să răspundem la întrebarea: Ce este polenul? – o concentrare a boabelor (gametophytes de sex masculin) seminţelor de plante, necesare pentru polenizarea florilor de sex feminin. Polenul se dezvoltă în anterele staminelor, totodată, boabele globuloase, unghiulare, elipsoidale sau unghiulare, variind în mărime de la 0.0025  până la 0.25 mm. Diferenţe externe, cum ar fi ţepi, creste, tuberculi sau suprafaţa netedă – sunt determinate de structura stratului de suprafaţă - exine.

Fotograful elveţian Martin Oeggerli vorbeşte despre sine ca despre un "mikronavte", deoarece de mai mulţi ani este implicat în microfilmări. Folosind un microscop electronic şi un editor foto digital, dlui a reuşit să creeză o colecţie de fotografii uimitoare de microcosmos. Este greu de crezut că o astfel de frumuseţă poate aduce necazuri, nu-i asa?

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile?
Pin


Sămânţa verde a polenului de pin este echipată cu o adevărată „aviaţie” - pungi de aer, datorită cărora poate fi deplasată de vânt şi apă pe distanţe mari.

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile?
Albiţia sau arborele de mătase


Planta vine din tropice şi aparţine familiei leguminoaselor. Inflorescenţele globulare sunt decorate cu stamine foarte lungi. Denumirea copacului se trage de la Filippo del Albitti - călătorul italian, care l-a introdus în Europa în secolul al 18-lea.

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile?
Gutuie


Planta face parte din familia Rosaceae şi în Orient are o reputaţie de slavă. Despre proprietăţile sale terapeutice a scris Avicenna, din frunzele sale a fost împletită coroană pentru Juno mitologică, iar tinerii căsătoriţi din Roma Antică au avut chiar o tradiţie de a partaja fructul de gutuie pentru a depăşi toate problemele din viaţă în viitor.

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile?
Nufăr


Planta a adus o contribuţie nu mai puţină în mitologia popoarelor diferite. Cel mai interesant interpretau apariţia ei indienii din America de Nord:  floarea a ieşit din scântei de la coliziunea lui Polaris şi Steaua de seară.

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile?
Arţar


Polenul boabelor de arţar de argint este acoperit cu lichidul lipicios care  ajută acestuia să se agaţă de blana animalelor şi să călătorească.

 

Polenul ciudat sau despre ce şoşotesc florile?
Anin


Polenul din anin este unul dintre cei mai alergeni şi este purtat de vânt. Copacul, de asemenea, este cunoscut ca un colorant natural, care poate da cinci nuanţe diferite: verde strălucitor, galben, negru, maro şi roşu aprins. Naturaliştii nu recomandă să găsiţi refugiu sub anin în timpul furtunii - în circumstante misterioase în acesta foarte des nimereşte  fulgerul.

 

 

Sursa

Vineri, 26 noiembrie 2010
Vizualizări: 5149

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
109
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
206
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
357
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
201