ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Poluarea electricǎ
“The release of atom power has changed everything except our way of thinking…the solution to this problem lies in the heart of mankind. If only I had known, I should have become a watchmaker.” (Albert Einstein)

Poluarea electricǎ nu este ceva ce putem vedea, mirosi sau atinge. Putem simți efectele poluării electrice, dar nu poluarea în sine, astfel fiind dificil populației sǎ fie conştientǎ de prezența acesteia. Incidentele care au loc în mod regulat datoritǎ supraȋncǎrcării rețelelor electrice, câmpurile electrice şi magnetice şi tranzistorii sunt principalele surse de poluare electricǎ. Curenții de dispersie sunt de altfel o cauză a poluării electrice, aceştia fiind prezenți doar ȋn anumite zone. Aceste zone sunt cele cu o infrastructură de proastă calitate.

Câmpurile electrice şi magnetice sunt emise de dispozitive electrice, sau orice altceva ce folosește curentul electric. Activitatea naturalǎ a pământului, la adâncime mare, produce curenți electrici de intensitate mica. Zgomotele de ȋnaltǎ frecvenṭǎ sunt semnale ce provin de la cablajul clǎdirilor şi de la utilizarea de dispozitive electrice ce pot fi gǎsite ȋn case şi birouri. Zgomotul este creat atunci când curenții electrici sunt transmiși şi ȋntrerupṭi.

Pentru a înțelege contextul ȋn care se produce poluarea electricǎ, este util sǎ cunoaștem elementele de bazǎ ale modului ȋn care funcṭioneazǎ curentul electric. Curentul continuu este similar cu cel al bateriilor, unde curentul “curge” ȋnainte şi ȋnapoi ȋntre alta_tensionterminalele de energie. Curentul alternativ este o mişcare ondulatorie de energie care oscileazǎ ȋnainte şi ȋnapoi, şi conduce energia ȋn direcṭia sarcinii. Rata de oscilaṭie este oferitǎ de cǎtre frecvenṭǎ. La reṭeaua electricǎ de bazǎ, rata de oscilaṭie este de 60 de ori pe secundǎ (60Hz). Curentul “curat” intrǎ ȋn locuinṭe, clǎdiri şi birouri la 60Hz. Utilizarea sporitǎ a curentului electric duce la o supraȋncǎrcare a reṭelei de bazǎ. Curentul poluat vine atunci când semnalele de ȋnaltǎ frecvenṭǎ curg prin fire supraȋncǎrcate.

Poluarea electricǎ poate fi comparatǎ cu poluarea apei. Ambele, la sursǎ, sunt curate. Ceea ce este “cules” pe drum şi ajunge alǎturi de curentul electric la destinaṭie este partea dǎunǎtoare oamenilor. Poluarea electricǎ este complexă și de multe ori greu de înțeles pentru consumatorul comun. Cauzele sunt variate și, uneori, nu pot fi identificat cu certitudine. Cu toate acestea, cea mai mare parte a bazelor de energie electrică supraîncărcate pot fi atribuite dependenței de aparatele electrice în mediul de astăzi.

Ȋn 1950, Codul Naṭional de Siguranṭǎ Electricǎ (NESC) a interzis folosirea pǎmântului ca o ȋntoarcere neutrǎ, din cauza problemelor grave apǎrute ȋn zonele rurale (ferme). Mai târziu, Comisia Serviciului Public a permis să se utilizeze tije de împământare pentru a servi ca fire neutre pentru retur. Utilizarea de energie electrică a crescut dramatic în ultimii 50 de ani, lucru ce cauzează stres asupra uesc_04_img0215infrastructurii electrice globale. În 1950, 10 miliarde de kilowați-oră de electricitate au fost vândute la nivel national. Cincizeci de ani mai târziu, a fost raportat în anul 2000, cǎ, consumatorii americani au folosit 65 de miliarde de kilowați-oră de electricitate.  Cei ce se ocupǎ cu prevenirea poluǎrii electrice spun cǎ firele neutre ar trebui sǎ aibǎ dimensiuni mult mai mari pentru a asigura ȋntoarcerea curentului la sursǎ. Știind că consumatorii folosesc o cantitate mai importantă de energie electrică în mediul modern de astăzi, există o preocupare că poluarea electrică afectează oamenii.  Având în vedere că poluarea electrică poate veni dintr-o varietate de surse, subiectul este complex şi existǎ ȋncǎ o mulṭime de lucruri de ȋnvǎṭat despre el. În același timp, o tehnologie a fost creatǎ pentru a măsura și controla poluarea electricǎ. Acest lucru este important mai ales pentru cei care și-au dat seama că sunt “sensibili electric”, și se confruntă cu probleme de sǎnǎtate care sunt atribuite poluǎrii electrice.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 14 noiembrie 2013 9:30
Vizualizări: 2797

Citiţi de asemenea

"Amplasat în sectorul forestier Lazarevskoye al Parcului Național Sochi. Singurul dolmen monolitic rămas pe Caucaz,...
192
Iubitorii de natură pot admira mai multe specii de arbori și arbuști, chiar pe teritoriul Grădinii Botanice Naționale (I...
227
"Joaquin Phoenix - vegan de la vârsta de trei ani!În 2003, Joaquin Phoenix a participat la realizarea filmului documenta...
174
Vinul nu este altceva decât suc de struguri fermentat, iar noi am creat în jurul său întregul cult. Ne vindem unii alt...
117