Polul magnetic al Pămîntului se deplasează rapid spre Rusia! Ce consecințe ne așteaptă?
Polul Nord magnetic al planetei noastre se deplasează de pe coasta arctică a Canadei către arhipelagul rus Severnaya Zemlya.
Procesul este atît de rapid, încît oamenii de știință au trebuit să elibereze de urgență o nouă versiune a modelului magnetic mondial (WMM), pe care se bazează toate sistemele de navigație modernă - de la sistemele de conducere cu navele maritime, pînă la hărțile din smartphone-uri.
WMM de obicei se actualizează la fiecare cinci ani, ultima dată actualizarea a avut loc cu trei ani și jumătate în urmă. Cu toate acestea, la sfîrșitul anului 2018, polul magnetic a trecut Linia internationaă de schimbare a datei și "oficial" s-a mutat în emisfera estică.
De ce este important acest lucru?
Polurile magnetice ale Pămîntului se deplasează lateral. Oamenii de știință sînt nedumeriți! (+Foto)
Polul nord geografic este un punct obșnuit al planetei noastre (din punct de vedere al fizicii), iar sistemele de navigație îi determină locația în comparație cu polul magnetic, care poate fi găsit ușor cu ajutorul unei busole.
Astfel, deplasarea polului magnetic duce la distorsiuni în crearea traseelor. Și dacă pentru locuitorii din Moscova, Londra sau Novosibirsk acest lucru nu contează prea mult, în Arctica o astfel de greșeală poate fi extrem de periculoasă pentru navigație.
De exemplu, modelul magnetic mondial este principalul punct de referință pentru navele de război și avioanele care, din cauza unei erori, pot intra întîmplător în spațiul aerian sau acvatic al altui stat și pot provoca un scandal diplomatic.
În plus, modelul "oficial" magnetic stabilește coordonatele pentru submarine, companiile aeriene comerciale, precum și sateliții spațiali, operațiunile de căutare și salvare și așa mai departe.
De exemplu, în baza sa, pistelor le sînt atribuite numere. Însă de la construcția aeroportului din Denver - cel mai mare din America de Nord - polul magnetic s-a schimbat în relație cu cel geografic deja cu 2,5 grade.
Ce se întîmplă?
Se pare că au loc schimbări în nucleul exterior al planetei noastre, dar oamenii de știință știu foarte puțin despre aceasta. Se presupune că este alcătuit dintr-un aliaj de fier-nichel, în stare lichidă care se mișcă, formînd un cîmp magnetic.
Faptul că polul magnetic se mișcă neîncetat, cunoșteam și mai devreme – de atunci cînd, în 1831 a fost măsurat pentru prima oară de un marinar și explorator britanic, James Clark Ross, pe insula Butia din arhipelagul canadian.
Cu toate acestea, în anii 1990, mișcarea sa a accelerat de aproape patru ori: de la aproximativ 15 km pe an la 55 km pe an.
În 2018, el "a părăsit teritoriul" Canadei și a început să se deplaseze mai departe spre nord - dar nu direct la polul geografic, dar se abate puțin spre vest.
În 2018, după cum s-a menționat deja, el a trecut linia de schimbare a datelor, mutîndu-se în emisfera estică și acum continuă să se deplaseze spre Rusia.
"Se pare că poziția polului nord magnetic este determinată de două regiuni foarte mari ale cîmpului magnetic - unul este sub Canada și celălalt este sub Siberia", spune profesorul de geomagnetică britanic, Phil Livermore în revista Nature.
"Și regiunea siberiană cîștigă în această competiție", deduce profesorul.
Источник: bbc.com