ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Povestea de apă, foc şi LesyaAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Apa potabilă este de 3% din volumul total de apă. Aproximativ 75% din lume, de apă dulce este blocat in ghetari si iceberguri, şi aproape toate apa rămasă, în principal în acvifere situate în subteran. Pentru multe mii de ani, acesta a acumulat acolo ca urmare a topirii gheţarilor, şi ca urmare a pătrunderii apei în sol în timpul ploilor. Apa subterana - acest lucru nu este subteran mărilor şi lacuri, dar doar de pietriş şi nisip umed, volumul de apă este de aproximativ o şesime din acest strat.

Uşor accesibile pentru persoanele cu doar 1% din aprovizionarea cu apă, dar chiar şi acest procent mic ar fi suficient pentru a satisface nevoile noastre, în cazul în care apa a fost distribuită uniform pe habitatelor de oameni. Orientul Mijlociu, Asia de nord, nord-est de Mexic, majoritatea din Africa, multe state occidentale, o parte din Chile şi Argentina, precum si aproape toate din Australia sunt suferă de o aprovizionare instabilă.

Din cauza folosirii incorecte a surselor de apa subterana sunt epuizate. Viteza cu care stocurile reduse, variind de la 0,1% la 0,3% pe an. În SUA, rata de selecţie a apei subterane, în medie, cu 25% mai mare decât rata de recuperare a lor. În acest ritm, unele zone agricole in 30 de ani va fi contra-productive. În ultimii 40 de ani, cantitatea de apă dulce pentru fiecare persoană din lume, au scăzut cu 60%. In urmatorii 25 de ani este de aşteptat să scadă în continuare de 2 ori.

Agricultură - principalul consumator de apă proaspătă. În prezent, se consumă 87% din apa disponibila. Produsele fabricate pe terenurile irigate, de 2-5 ori mai scump decât tot pe cheltuiala de precipitaţii, deoarece costul de combustibil şi hidraulice în continuă creştere.

Cu o cerere anuală pentru cultivarea de produse alimentare pentru fiecare persoană pe an, egală cu 400 de mii de litri în SUA foloseste 1.7 milioane de litri. Cu un minim de apă are nevoie pentru nevoile interne (inclusiv apa potabilă) 50 de litri pe zi, apa este consumată în SUA este de 8 ori mai mult, adică 400 de litri pe zi.

Mai mult de 80 de tari lipsa de apă proaspătă. Lipsa de apă proaspătă simţit mai mult de 300 de oraşe din China, iar problema este în creştere.

Lipsa de apă, în special în Orientul Mijlociu, a condus deja la tensiunile politice dintre state.

În ţările în curs de dezvoltare, contaminate cu aproximativ 95% apă. În SUA, 37% din apa lacului, improprii pentru înot, din cauza diferitelor tipuri de poluare. Contaminarea de deşeuri şi agenţi patogeni, precum şi mai mult de 100.000 de tipuri diferite de produse chimice utilizate în lume, nu numai că face inapt pentru apă potabilă, ci şi pentru utilizarea în agricultură. Desalinizarea apei de mare pentru agricultură - o consumatoare de energie şi speranţă proces foarte economic.

În fiecare an, în apele de coastă ale mărilor şi oceanelor a scăzut mai mult de 35 milioane de tone de nitrat şi, până la 3,75 milioane de tone de compuşi ai fosforului. Chiar şi un asemenea mare suma ar putea fi dizolvat în ocean deschis, dar de cele mai contaminare rămâne în banda de coastă, formând un raid pe alge şi reducerea conţinutului de oxigen, perturbând viaţa marină în zona de coastă.

În jurul liniei de coastă aglomerat. Aproape 2 / 3 din populaţie (4 miliarde de oameni) trăieşte în lăţime de bandă de coastă până la 150 de km. După 10 ani acest procent va creşte la 75%. "Fizice", rezultat al acestei migraţiei - pentru offshore mai multă poluare, şi distrugerea vieţii marine.

Astazi, 2 miliarde de oameni din 80 de ţări trăiesc în condiţii de oferta limitata de apă potabilă. În 9 ţări, consumul de apă depăşeşte rata de recurenţă.

În ultimii 150 de ani, numărul de apă potabilă pe persoană a scăzut de 4 ori. Până în 2000, 6 / 7 ţări din Africa de Est şi din toate cele cinci ţări de pe coasta de sud a Mediteranei sunt deficitare în stare proaspătăgaură. De deficitul de apă 2025 se va confrunta cu 48 de ţări cu o populaţie totală de 3 miliarde de oameni.

În ciuda abundenţei de ploaie care se încadrează în China, neuniformitate lor şi nereguli duce la faptul că doar jumătate din populaţie alimentat cu apă în mod regulat.

În Statele Unite, a apelor subterane, acumulate din timpul Epocii de Gheata, este pompat la o rată de 25% mai mare decât rata de recidivă. În unele domenii, consumul în exces de recuperare atinge 160%. După cum a solului, a apelor subterane recuperate foarte încet: aproximativ 1% pe an, dar comportamentul uman este determinat, şi în această privinţă principiul "ia ceea ce toată lumea va putea sa: un cetăţean american cu privire la consumul mediu de apă este de 4 ori mai mare decât europene. Marea acvifer Ogallala sub Nebraska, Oklahoma si Texas, rezerve de apă, în care mai mult decât în orice apă de suprafaţă să fie epuizate în 30-40 de ani.

Primele semne ale viitorului: în 1950 în Kansas la stratul acvifer a fost forată 250 fântâni. În 1990 existau deja 3000. În acest timp, grosimea stratului a scăzut de la 58 metri la reziduuri umede 5-6 metri grosime.

Într-o altă parte a Câmpiei, în oraşul Kitakami, locuitorii ei au fost forţaţi să plece. turistilor sunt rare, dar arheologii trotuare din oraş, vorbind în şoaptă: în inima oraşului, pe o zi de vara clar este o tăcere absolută, nici o pasăre nu cântă, nu aud voci de oameni, nici un zgomot de maşini. City a murit de sete.

Irigare este vitală pentru producţia de alimente din lume. terenurile irigate acoperă aproximativ 16% din spaţiul lumii; acestea au reprezentat o treime din producţia de producţia de grâu, de 2,5 ori mai mare decât în domenii convenţionale, dar apei pentru irigaţii este scump (aproximativ 65% din rezervele mondiale), si energie. Consumul de apă pentru producerea de 1 kg. Produs este: pentru grâu - 1 400l., Orez - 4 700l. Pentru bumbac - 17 000l.

Cu toate acestea, de irigare este însoţită de pierderea de teren din cauza salinitate şi saturarea (aproximativ 1% pe an). Această problemă există deja în India, Pakistan, Egipt, Mexic, Australia şi SUA. Africa şi unele ţări din Orientul Mijlociu, în special în Israel şi Iordania, precum şi alte ţări, de evacuare a rezervelor de apă subterană. În China, nivelul apei subterane este coborât la 1m. pe an, şi în vecinătatea Tianjin - la 4.4m. pe an, iar în partea de sud a Indiei - de la 2.5-3m. pe an, cu o Gujarat acvifer întâmplător expuse la salinitate.

În 25 de ani va fi pierdut 30% în 50 de ani - jumătate din terenurile irigate. În acelaşi timp, poluarea râurilor şi ape curgătoare.

Manifestare a efectului de seră, datorită emisiilor de vaste cantităţi de gaze devine clar. Climatice globale a Pamantului a fost perturbată. Noi ar trebui să aşteptăm o redistribuire semnificativă a precipitaţiilor, apariţia secetei în zonele interioare, creşterea variabilităţii climatice şi variabilitatea climatice, şi, prin urmare, randamente mai mici la toate culturile, precum şi de creştere a bolilor plantelor şi creşterea numărului de insecte dăunătoare. Ca un întreg ecosistem va deveni instabilă, nu a putut adapta la un astfel de condiţii care se schimbă rapid.

În această privinţă, este instructiv în 1988 Din cauza secetei recolta de cereale pe scară largă a scăzut cu 30% şi pentru primii 300 de ani, nivelul producţiei de cereale a fost sub nivelul de consum. În acelaşi an, recolta din Canada, a scăzut cu 37%.

Cocktail otrăvitor al emisiilor atmosferice de chimică şi alte industrii - principalul motiv pentru reducerea şi chiar distrugerea pădurilor şi câmpuri. Ploaia acidă distruge monumente si case de nepreţuit în Europa şi America de Nord.

Comitetul interguvernamental privind schimbările climatice a concluzionat că încetarea de creştere a conţinutului de dioxid de carbon în atmosferă pentru a reduce consumul de combustibili fosili cu 60-80%, dar acest apel este similar cu un apel la care este dependent într-o transă.

Prima reacţie la efectul de şoc a avut loc în timpul crizei petrolului din 1973, atunci consumul de energie per persoană într-un număr de ţări (ţările dezvoltate din Europa Occidentală şi America de Nord, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă) a scăzut cu doar 5%. Ca urmare a acţiunilor întreprinse în cursul celor 10 de ani, produsul naţional brut în aceste ţări a crescut cu o treime, în timp ce maşinile de benzină pe kilometru a scăzut cu 25%. Economiile de energie totale se ridicau la 250 miliarde dolari

Şoc este aşteptată de mult timp. Noua generaţie repetă greşelile vechi. Şoc urmatoare va fi mult mai mare, dar timpul de răspuns este, practic, nu rămân.


Pădure

În 1870, pădurile au ocupat 7 miliarde de hectare. După 100 de ani de zonă a scăzut de 1.75 ori. Peste 30 de ani (1960 - 1990) a cunoscut o distrugerea pădurilor. Cu o sumă egală cu jumătate din terenurile ocupate de către Statele Unite. În acelaşi timp, a distrus nenumarate specii de animale, insecte şi plante, inclusiv cele care sunt utile pentru agricultură şi medicină.

Anual, distruse sau supuse la degradarea profundă de 40 milioane de hectare de păduri tropicale - o zonă, de 2 ori mai mare decât Austria. Continuarea defrişărilor din India, care a lasat mai mult de 9% din bogăţiile anterior pădure. Cu toate acestea, Guvernul încurajează jumătate din populaţia utilizarea lemnului drept combustibil.

Mai mult de 1 miliard de oameni de utilizare a lemnului mai repede decât a fost reluat, dar utilizarea numai din lemn pentru încălzire mai mult de 2 miliarde de oameni. Până în 2010, acestea se vor confrunta cu o penurie de combustibil pentru încălzirea locuinţelor şi gătit.

- În Haiti, de păduri taie complet.
- În Ecuador, până în anul 2000 cu jumătatea rămasă din păduri.
- Păduri tropicale distruse Bangladesh de 95%.
- În Sri Lanka, practic, nu există nici o pădure.
- În Filipine, în timp ce există este de 20% din pădure.

În general, pădurile tropicale dispar la o rată de 17 milioane de hectare pe an, adică 10 săptămâni pentru a pierde în zona de pădure, care este egală cu Ţările de Jos. Dacă această tendinţă continuă, majoritatea pădurilor tropicale vor dispărea fără o şansă de a recupera. Din 76 de tari, cu păduri tropicale, doar 4 (Brazilia, Guyana, Papua Noua Guinee şi Zair), eventual înainte de 2010 vor rămâne intacte zonele forestiere.

incendiilor forestiere În Africa de Vest, 50 la 75% din lemn ars în oraşele mici şi mai mari. Pentru a restabili pădurile au nevoie să crească arbori cu creştere rapidă într-o zonă de 55 de milioane de hectare (aproape 2 ori mai mult în Italia). În fiecare an, trebuie să ia o plantaţie nouă 07020000 de hectare, adică de 5 ori mai mult decât sunt acum.

Mai mult de o treime din toate pădurile au asupra pădurilor nord situate în Rusia, Canada, SUA, Scandinavia, şi parţial pe Peninsula Coreeană, China, Mongolia şi Japonia. Previziuni, luând în considerare dublarea de dioxid de carbon atmosferic şi alte gaze care produc efectul de seră, arată că după 30-50 ani distanţă de 40 - 90% păduri de Nord, ca urmare a schimbărilor climatice abrupte. Pierderea de pădurile vor fi însoţite de incendii extinse, insecte şi furtuni. Din cauza eliberarea rapidă a sute de miliarde de tone de dioxid de carbon schimbărilor climatice va fi o avalansa. Deja, există tot mai multe dovezi de perturbare a început de declin a pădurilor, datorită efectului de seră, cum ar fi de care nu a fost în ultimii 160 000 de ani.

Practicii curente de exploatare forestieră reduce capacitatea pădurilor de nord a rezista modificările de temperatură şi umiditate. După 1976, echilibrul între emisiile de dioxid de carbon în atmosferă şi de absorbţie a acesteia a fost afectată. Numărul de excedent, nu absorbit de gaz este de aproximativ 10-15 miliarde de tone În cazul în care pădurile de nord isi vor diminua, arderea şi se dezintegrează va accelera schimbările climatice avalanşă.

La un moment dat, sute de milioane de ani în urmă, elvetianefect ikovy jucat un rol pozitiv, creând posibilitatea de acumulare de căldură în stratul de suprafaţă a atmosferei. Ea a permis să menţină temperatura medie la suprafata Pamantului aproximativ 30 ° C. În absenţa unui astfel de efect ar fi egal cu temperatura a fost -18 ° C, iar planeta ar fi lipsite de viaţă. Înainte de intervenţia omului în ecosistem starea sa era stabilă şi a asigurat apariţia şi dezvoltarea unei varietăţi de viata din lume de plante şi animale în toate sferele: pe uscat, apă şi aer.

De 100 de ani, din 1850, cantitatea de dioxid de carbon a crescut cu 25%, metan - cu 100% şi de oxid de azot - cu 15%. Cel mai important lucru este faptul că dioxidul de carbon este ca factor eficient în formarea efectului de seră, sub forma de vapori de apă. Metan în această privinţă este valabilă până la 20 de ori mai eficiente decat CO2. Dacă nu luăm măsuri drastice, după 50 de ani, proporţia de CO2 ar putea creşte de două ori. Acest lucru va însemna schimbările climatice catastrofale, care va duce la numeroasele încălcări ale silviculturii şi agriculturii, pescuitului, vor dispărea, multe specii de plante şi animale pe uscat şi pe mare; schimba modelul de precipitaţii, datorită debut al mărilor şi oceanelor vor fi pierdute porţiuni mari de coastă, şi în multe ţări vor scădea de acces la o sursă sigură de apă potabilă au ameninţări serioase pentru sănătatea umană.

Risc poate fi chiar mai periculoasa din cauza efectului avalanşă de alţi factori, cum ar fi încălzirea suplimentare datorate cu eliberarea de cantitati uriase de metan, în timp ce permafrostului asociate în tundră şi ocean. Rata preconizate ale schimbărilor de temperatură în 15-30 de ori mai mare decât înainte de a cunoscut-o vreodata.

De 7.6 miliarde de tone de CO2, eliberate în atmosferă în fiecare an, 6 miliarde de cont pentru arderea de cărbune, petrol şi gaze şi de 1,6 miliarde de tone - în detrimentul pădurilor (vegetaţie, care apar în pădure absoarbe de CO2 este mult mai slabă). Pe potenţialul pădurilor în impactul asupra climei pot fi judecate de la următoarele date: atmosfera conţine 750 miliarde de tone de CO2; pădurile sunt concentrate 2,000 miliarde de tone de carbon, inclusiv 500 miliarde de tone de arbori şi arbuşti şi 1500 de miliarde de tone . în turbă, sol şi litieră de pădure. Acest lucru este cu adevărat o vreme bucatarie, care, după intervenţie umană, poate fi gătit antena complet necomestibilă.

Pe parcursul ultimilor Ice Age, 18 mii ani în urmă, gheţarii imens acoperit aproape toate din Canada, Europa de Nord şi Siberia, şi au ajuns la Ohio în America de Nord şi nordul Poloniei. Limita de ghetari tivita taiga, care a jucat un rol important în retragerea ulterioară a gheaţă la graniţele lor actuale. Încălzirea globală a început 17000 ani în urmă şi sa încheiat, stabilizat prin 9000 ani. În toată această perioadă, Taiga "bantuit" retragerea gheţarilor.

schimbările climatice recente este un impact semnificativ asupra zonelor mari de taiga. Ce sa întâmplat înainte de milenii, trebuie să aibă loc în termen de câteva decenii. Decât un răspuns la această pădurilor de nord?

În timpul încălzirii, din lemn sau mari sunt apariţia în masă a insectelor, inclusiv paraziţi ai pădurilor. De exemplu, în America de Nord în 1910, 1940 şi 1970. focar tortrix lovit 10, 25 şi 55 milioane de hectare de păduri, respectiv. Cantitatea din urmă - un teritoriu mai mare decât Franţa. Încălzirea globală, de asemenea, contribuie la creşterea numărului de furtuni si taifunuri care sunt distrugerea padurilor, prin acţiunea comună a uraganelor şi a incendiilor, de-a lungul contribuind astfel la răspândirea dăunătorilor pădurii pe distanţe mari. Lightning cauzat 38% din incendii, care reprezintă 80% din păduri arse.

În ultimii 100 de ani temperatura medie globală a crescut cu 0,5 ° C. După 1980 sunt 7 din cele mai fierbinţi de 140 de ani. În nord-estul Ontario, temperatura medie în 40 de ani a crescut la 2 ° C. În Canada, din anul 1976 zona de culturăpădurilor vshih de 6 ori mai mare decât valoarea calculată luând în considerare tendinţele din ultimii 100 de ani. frecvenţă crescută a incendiilor în Rusia, Canada, Alaska şi Suedia.

În 1987, la nord de Amur un singur foc a ars mai mult de 10 milioane de hectare de pădure. Aceasta a fost una dintre cele mai mari incendii, marcat în istorie, şi motivul pentru care a fost vreme.

În 1988 a apărut în Marea Yellowstone 249 de incendii, de două ori mai mult decât de obicei. Mai mult de 50 dintre acestea au fost însoţite de vanturi furtunoase şi eddies. Aproape jumătate din pădure în Parcul Naţional Yellowstone a fost ars sau flăcări. Aceasta a pierdut 10 milioane de copaci. Acest foc a fost, de asemenea, cauzată de om, dar de vreme.

În 1989, în Canada, Manitoba, incendii au avut loc în 1140, până la 6 ori mai mult decât de obicei. Incendiile trupa se intinde spre nord pentru 800 km. Până la sfârşitul anului, sub rezerva incendii în alte provincii, a distrus mai mult de 6.4 milioane de hectare de padure. Cauza cea mai mare din istoria Canadei a fost o vreme de incendiu.

Un spectacol de foc similar a avut loc şi 1990. În Mongolia, Canada şi alte ţări.

Rusia: incendii în Siberia, Moscova şi lângă St Petersburg, toate în cursul anului 1992, erau aproximativ 19.000 de incendii, incendiile forestiere au provocat cea mai mare explozie de un depozit de muniţie lângă Vladivostok, ars şi contaminate păduri în regiunea de la Cernobâl - fum radioactive, invaluit parte pe teritoriul Belarus.

SUA: incendii forestiere răspândit în California, Nevada, Idaho, Oregon şi Utah. Când acesta a fost descoperit ameninţare de lucru de 10 centrale nucleare, utilizate U. S. Air Force, publicul a cerut închiderea de plante. Pierderilor cauzate de incendii numai în apropiere de Los Angeles, estimat la 950 milioane dolari


Un alt risc potenţial din cauza faptului că pădurile acumula suplimentare de carbon care este emis în atmosferă sub formă de CO2 provenind din arderea combustibililor fosili. În timpul perioadei 1860 - 1988 încheierea de carbon a fost de 200 de miliarde de tone, în cazul de destabilizare a ecosistemului global poate declanşa un enorm de om "butoi cu pulbere", accelerarea efectului de seră. Numai în procesul de despădurire din 1850 pentru anii 1990-lea. în atmosferă a aruncat deja aproximativ 120 de miliarde de tone de carbon.

ufo.obninsk.ru

Luni, 24 noiembrie 2008
Vizualizări: 7504

Citiţi de asemenea

Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
96
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
39
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
68
Chișinăul nostru , desigur, estre un oraș vechi, cu o istorie bogată. Cunoaștem multe despre el din lucrările istoricilo...
109