Prima din lume clădire de birouri cu carbon neutru
Prima din lume clădire de birouri cu carbon neutru
Coreea de Sud şi-a stabilit drept obiectiv ambiţios: până în 2020 să reducă emisiile cu 30% şi să se mişte spre ţelul trasat cu paşii mari. O altă realizare importantă în acest context a devenit construirea în oraşul-port Incheon, situat în apropierea Seulului, a clădirii de birouri complet neutrală din carbon, care, conform experţilor coreeni, este prima astfel de structură din lume. Construcţia casei în Coreea de Sud este un excelent exemplu de integrare a tehnologiilor inovatoare pasive şi active pentru a crea un spaţiu de lucru extrem de eficient şi confortabil.
Este simbolic că în eco-structură ultra-modernă de o suprafaţă de 2.500 m2 va fi amplasat centrul de monitorizare a schimbărilor climaterice din cadrul Institutului Naţional pentru Studii de Mediu din Coreea de Sud. Pentru a asigura activitatea de viaţă a clădirii se planifică folosirea numai a surselor de energie regenerabile. Faţada de sud şi structura acoperişului sunt complet acoperite cu panouri solare. Încălzirea spaţiilor este optimizată de utilizarea pompelor de căldură geotermale, completate cu prevedere cu panouri termice solare, destinate pentru a încălzi apa. În total construcţia ecologică a costat Guvernului ţării, care ocupă al patrulea loc după dezvoltare economică în rândul ţărilor din Asia, 8 milioane de dolari. În pofida unei sume mari, aceasta trebuie să fie rambursată integral în cel mai scurt timp posibil.
Potrivit experţilor, tehnologiile implicate în construirea clădirii, vor economisi anual circa 100 mii de dolari, reducând concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă cu 100 de tone. Aproximativ aceeaşi cantitate de CO2 în atmosferă ar arunca o maşină cu volumul motorului de 2.0, parcurgând 200 000 km. Decizia de a începe tranziţia către o arhitectură durabilă, neutrală din carbon nu este întâmplătoare, deoarece aproape 25% din emisiile de gaze cu efect de seră în Coreea de Sud sunt realizate de astfel de construcţii, foarte îndepărtate de perfecţiune ecologică.
Secretul structurii ecologice ultra-înalte constă în utilizarea a 66 de tehnologii eficiente energetic şi generatoare de energie printre care sunt panouri solare şi pompe geotermale deja menţionate. Cât priveşte iluminatul, pariul este pus pe LED-uri economice, care se sting automat datorită senzorilor când clădirea este expusă suficient la soare. Senzorii interni monitorizează concentraţia de dioxid de carbon în încăpere şi, dacă este necesar, în mod automat, deschid ferestrele pentru ventilaţie.
Jaluzele, incorporate în ferestre, se deschid şi se închid automat în funcţie de cantitatea luminii solare, împiedicând astfel supraîncălzirea încăperilor. Aceeaşi funcţie o efectuează ferestrele cu geamuri triple, care, în acelaşi timp lasă să treacă o cantitate suficientă de lumină naturală. Datorită izolaţiei consolidate a exteriorului şi a uşilor, precum şi unei serii de alte măsuri, consumul de energie a fost redus cu cel puţin 40%. Să sperăm că această construcţie este doar prima rândunică la care se vor alătura alte clădiri noi eficiente energetic şi ecologice.
Sursa: facepla.net cu link pe Reuters