ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Produsele din carne și oncologia: salamurile pot conține benzopiren

„Nu vrei să te alegi cu cancer de colon, RENUNȚĂ la consumul zilnic al salamurilor afumate, crenvurștilor și șuncii– produse ale procesării cărnii roșii!”

Acesta este mesajul aproximativ, publicat recent de Organizația Mondială a Sănătății și Agenției Internaționale pentru studierea cancerului în lume. Potrivit medicilor, doza periculoasă începe de la 50 g de carne procesată pe zi. Concluziile OMS au fost comentate de către academicianul Academiei de Științe din Rusia, directorul Institutului alimentației, Victor Tutelian. Potrivit lui, acum crenvurștii au fost puși, oficial, în rînd cu țigările și alcoolul. Însă în pofida acestui fapt, aceste produse încep să dăuneze doar dacă sînt consumate în cantități nelimitate. „Nu pot spune despre nici un produs că este nociv 100%, iar celălalt este folositor la suta de procente. Dacă mîncați 2-3 crenvurști pe săptămînă nu e nimic strașnic! Important e să nu faceți din asta o un obicei zilnic la dejun, prînz și cină.

Carnea albă, de exemplu, este mai bună, după componență, de cît cea roșie, deoarece conține mai puține grăsimi, însă nu vă recomand că mîncați doar carne albă, deoarece puteți dezvolta anemie. Asta pentru că în carnea albă nu se conține fier, în care e bogată carnea de porc și cea de vită. Sau, de exemplu, să luăm untul. Ce e rău în faptul că venind acasă, tăiați o bucățică de unt și o ungeți pe o felie proaspătă de pîne neagră? În afară de plăcere și folos, nu văd aici nimic rău. Toate produsele alimentare sînt necesare organismului nostru, însă trebuie să respectăm măsura”, a mai spus Tutelian.

Notă: ce substanțe în afară de grăsimi, sare și benzopiren pot conține salamurile:

- Stabilizatori E451 (trifosfați) și E450 (pirofosfați). Ameliorează culoarea și consistența, sporesc masa produsului, au proprietăți bactericide. Sînt niște alergeni puternici și acționează negative asupra sistemului gastrointestinal.

-Potențiatorul de gust E621 (glutamat de natriu). Ameliorează gustul produsului, uneori maschează mirosul neplăcut. Glutamatul de natriu este necesar pentru activitatea normală a creierului și este produs de organismul nostru. Excesul de această substanță are un efect excitant asupra sistemului nervos, provoacă Alzheimer, dureri de cap. În cazul consumului îndelungat provoacă ulcer stomacal, diabet, gaucom.

-Nitritul de natriu (E259) conferă culoarea roză. Totodată, sporește cantitatea de nitrozamine în organism, ce provoacă cancerul. Are un impact negativ asupra sistemului nervos, mai ales la copii.

- Carragenan (E407). Se extrage din alge roșii, iar la umflare se transformă în gel și reține apa, sporind masa. În pofida provenienței naturale, la persoanele sensibile, femeile însărcinate și copii poate provoca alergie și erupții cutanate.

 

Sursa: ruslekar.info

Duminică, 10 iulie 2016
Vizualizări: 3082

Citiţi de asemenea

Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
46
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
57
"Cel mai bun lucru din faptul că sînt vegetarian este că știu că nu fac rău animalelor. În al doilea rînd, am mai multă putere. Sînt mult mai puternic decît atunci cînd mîncam carne...
139
"Mi-ar fi plăcut să fiu vegan de la naștere. Este uimitor cît de nebun am fost în toți acești ani"...
146