Reducerea consumului de energie electrică cu ajutorul lemnului

/ Vizionări: 2022

Благодаря прозрачной древесине удастся экономить на электроэнергии

În ciuda tuturor progreselor tehnologice, lemnul rămîne unul dintre cele mai fiabile materiale de construcţii utilizate în mod frecvent.

O casă rotundă în Suedia
O casă rotundă în Suedia

Lemnul este rezistent, puternic, ieftin, iar dacă este gestionat în mod corespunzător este şi regenerabil.

Oamenii de ştiinţă din Suedia au creat cu succes lemnul transparent, care au putea în curînd să fie folosit la producţia geamurilor, mult mai dure şi rezistente şi a celulelor solare ieftine acoperite cu lemn.

"Lemnul transparent este un material potrivit pentru celulele solare, dar numai atît timp cît este de low-cost, uşor accesibil şi din resurse regenerabile. Acest lucru devine deosebit de important în ceea ce priveşte acoperirea suprafeţelor mari cu celule solare", a declarat cercetătorul Lars Berglund, de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm.

Un sat ecologic cu locuinte de hobbit, construit in apropiere de capitala Suediei
Un sat ecologic cu locuinte de hobbit, construit in apropiere de capitala Suediei

Lemnul transparent a fost creat prin striparea ligninei. Lignina este o substanţă organică complexă care se găseşte în ţesuturile plantelor lemnoase şi care conferă lemnului impermeabilitate şi rigiditate.

Substanţa rezultată a fost numită de oamenii de ştiinţă lemn alb. Aceasta a fost apoi amestecată cu un polimer transparent, cunoscut sub numele de metacrilat de metil prepolimerizat (PMMA). Echipa a reuşit să modifice indicele de refracţie, în scopul de a obţine trecerea luminii de pînă la 85 la sută, în timp ce încă mai păstrează structura obişnuită de lemn.

Potrivit cercetătorilor, acesta oferă, de asemenea, proprietăţi mecanice excelente, inclusiv rezistenţă, soliditate, densitate mică şi conductivitate termică scăzută.

Echipa lucrează acum la extinderea procesului de fabricaţie, pentru a se asigura că este la fel de ieftin şi uşor şi va experimenta, de asemenea, cu diferite tipuri de lemn pentru a vedea dacă acestea pot îmbunătăţi transparenţa.

 

Sursa: econet.ru