ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Regenerarea palmierului dispărut din semințele descoperite de arheologi




 

De mii de ani palmierul iudeu a fost una dintre cele mai cunoscute plante în rîndul populaţiei din Asia Centrală. Aceşti pomi fructiferi erau cultivaţi în mod activ în întreaga regiune pentru fructele dulci, delicioase și umbra răcoroasă pentru călătorii obosiţi de soarele fierbinte.
Pentru prima dată, această plantă utilă a fost menționată cu aproximativ 3.000 de ani în urmă. Potrivit unor experți, acest copac este atestat de mai multe ori în Vechiul Testament. La începutul erei noastre acest tip de palmier a fost cultura principală în Regatul  Iuda. Palmierul iudaic în acea perioadă a devenit un simbol de prosperitate și noroc. Potrivit legendei, regele David şi-a numit  fiica, Tamar,  în cinstea acestei plante remarcabile.

Cu toate acestea, în perioada când Imperiul Roman a preluat puterea în Regatul  Iuda, în anul 70 al erei noastre, prosperitatea palmierului iudaic a luat sfîrşit. În anul 500 e.n aproape toate pădurile de palmieri au fost distruse, deoarece armata  romană  folosea acest copac ca resursă de bază, fără a-şi face griji în ceea ce privește posibilitatea de recuperare a resurselor. Această abordare  de exploatare în teritoriile ocupate a condus la dispariția aparentă a acestei specii,  extrem de utile și venerate în timpurile de altă dată.
Secolele au trecut, și amintirea referitor la grădinile înflorite de palmieri au devenit legendă.
În timpul săpăturilor de la palatul lui Irod cel Mare (Israel), în prima jumătate a anului 1960, arheologii au descoperit un mic vas de lut cu semințe datând  aproximativ 2000 de ani în urmă. În următorii patruzeci de ani semințele au fost depozitate la Universitatea din Tel Aviv, în anul 2005, botanistul  Elaine Solovei a decis  să planteze o sămânță și să verifice ce se va întâmpla.

"Nu am avut  nici o speranță că după toți acești ani, sămânța va fi capabilă să germineze. Cum a putut să se întâmple aşa ceva? În curând, cu toate acestea, a primit o replică la îndoielile sale.
Semințele palmierului au germinat şi specialiştii au putut admira acest proces după atîţea ani de neglijare. În 2011  oaspetele din trecut a înflorit, demostrând dorința de  reproducere. S-a propus  de a-l încrucişa cu cele mai apropiate specii de palmieri, în scop de a păstra aspectul, deși nu în forma sa pură. Acest proces va necesita zeci de ani de muncă grea. Între timp, Elaine Salovei continuă să lucreze la restaurarea altor specii disparute.

 

 

Sursa: facepla.net

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 27 octombrie 2013 15:35
Vizualizări: 2522

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
48
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
49
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
88
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
71