ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Reînvie tradiţiile! Afacerea profitabilă a unui bărbat din Palanca se bucură de popularitate

Vrea să reînvie tradiţiile şi, în acelaşi timp, să câştige ban din asta. Un bărbat din Palanca, raionul Ştefan Vodă, a pus pe roate o afacere profitabilă de producere a acoperişurilor din stuf. Deşi are doar doi ani de când şi-a lansat businessul, bărbatul se bucură deja de popularitate printre clienţi.

Sergiu Raţă are 47 de ani, iar timp de 26 de ani a lucrat în calitate de poliţist de frontieră. Odată ieşit la pensie, bărbatul a decis să valorifice resursele naturale din Lunca Nistrului şi s-a apucat să recolteze stuf, pe care ulterior îl foloseşte la fabricarea acoperişurilor ecologice.

"Asta este o idee veche şi pur şi simplu renovată, deoarece buneii şi străbuneii noştri o bună parte acopereau casele cu stuf. Acesta era acoperişul ecologic, curat. Aşa arată eurosnopul selectat", a spus antreprenorul Sergiu Raţă.

Stuful se colectează doar iarna, atunci când planta este uscată.

"Resturile le scoatem, trestia care rămâne selectată o alegem încă o dată. Se face nodişorul, după care se strânge puternic, atunci deja snopul este încărcat", poveşteşte antreprenorul.

Valeriu Ilieş, din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă, şi-a construit acum doi ani o casă şi a ales să-şi acopere locuinţa cu stuf.

"Este ecologic în primul rând şi este aproximativ pentru 100 de ani acoperită, ne gândim la nepoţi să trăiască şi ei în casa asta. Acoperiş în stil vechi, mi-a plăcut şi trebuie să ţinem minte de strămoşii noştri, de buneii noştri", a spus locuitorul satului Olăneşti, Valeriu Ilieş.

Stuful este folosit cu succes şi la producerea biocombustibilului.

"Fiecare brichet are un kilogram. El se ambalează în săcuşori de polietilenă, a câte 20 de brichete în fiecare săcuşor este practic. Ai venit acasă ţi-ai luat cinci brichete ai închis sacoşa şi respectiv ai făcut focul", a spus antreprenorul Sergiu Raţă.

Pentru un metru pătrat de acoperiș cu stuf este nevoie de 10 snopi, care costă 200 de lei. Un acoperiș din stuf rezistă cel puţin 60 de ani.

 

 

Sursa: publika.md

Joi, 26 noiembrie 2015
Vizualizări: 1106

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
109
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
61
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
206
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
177