Relieful determină alegerea proiectului casei dvs
O casă într-o localitate compusă din cottage, situată printre dealuri pitoreşti, mult mai probabil, va fi mai scumpă, decît în aceeaşi aşezare, care se află în mijlocul unui cîmp drept. În orice prospect de publicitate nu va fi ratată ocazia de a sublinia priveliştea minunată vizualizată din ferestrele casei, precum şi aspectul armonios arhitectural al clădirilor care se încadrează în peisaj.
Este suficient să vă ocupaţi de sine stătător de construcţie , chiar de la prima etapă să conştientizaţi faptul că, terenul cu diferenţă de înălţime înaintează cerinţe suplimentare, foarte specifice - aproape la fel ca şi croitoria hainei pentru o figură nestandardă.
Nu orice proiect va fi potrivit proprietarului fericit al terenului cu caracteristici unice în formă de dealuri şi cîmpii. Astfel de situaţii apar în timpul lucrărilor de construcţii pe Istmul karelian şi dealurile din suburbiile Moscovei.
În primul rînd, ar trebui să selectaţi proiectul printr-un proces de eliminare. Dacă v-a plăcut un proiect care sugerează cîteva intrări sau ieşiri echivalente, fără de care nu se poate (de exemplu, intrarea în cazangerie) şi, totodată, toate ele sunt situate la acelaşi nivel, un astfel de proiect, probabil, va necesita corectări majore la "aterizarea" casei pe terenul dvs.
Mai raţional ar fi să atrageţi atenţia la case, care implică un soclu. În ultimul timp, avînd în vedere tendinţa spre raţionalitate, casele cu soclu sunt adesea percepute ca un fel de lux, care creşte costul construcţiei datorită cererilor mari pentru hidroizolare. Dar dacă aţi ales un teren cu o diferenţă de înălţime a reliefului, anume soclul va deveni prietenul dvs. Chiar dacă un astfel de proiect a fost creat de un arhitect fără a viza construcţia cu o diferenţă de înălţime, corectările pentru ajustarea modificărilor la proiectarea scărilor şi teraselor nu vor fi prea semnificative. Abilitatea de a adapta proiecte cu soclu la deosebirile peisajului este inerentă prin definiţie: soclul poate fi parţial aprofundat în sol sau dimpotrivă scos acolo unde terenul se duce în jos.
Am menţionat deja o tendinţă pronunţată în construcţia locuinţelor pentru a schimba funcţia etajelor în subsoluri: astăzi, în ele tot mai des nu sunt amplasate camerele de depozitare sau tehnice, ci zonele de relaxare. Acesta este motivul pentru care în încăperile de soclu sunt prevăzute ferestre: în sala de sport şi sala de biliard este mult mai confort dacă sunt surse de lumină naturală.
O alegere mai bună ar fi proiectul, iniţial adaptat la construcţii pe un relief. Faţadele acestei vile cu o suprafaţă totală de 217 de metri pătraţi arată foarte avantajos datorită cascadei de scări şi zidurilor de sprijin, concepute pentru construcţii pe teren, cu o altitudine de o jumătate de etaj şi mai mare. La prima vedere o scară cu o platformă - terasă, acoperită cu o vizieră, poate părea mai puţin convenabilă, decît o scară directă: pe ea este imposibil de a aduce în casă obiectele mari, cum ar fi pianul. Dar arhitectul prevăzător a plasat pe partea opusă o intrare confortabilă destul de largă pentru a introduce orice mobilier voluminos. Un exemplu de acest proiect, puteţi vedea în imagine. În acest caz, clădirea se afla pe un teren, astfel că din partea pădurii pare o casă mică compactă cu o mansardă confortabilă, iar din uşa din faţă – o vilă solidă cu doua etaje. Totodată, accesul în casă este foarte confortabil - nu trebuie să "urcaţi" un deal abrupt.
Proiectul cabanei, asemănătoare cu casa de turtă dulce: sunt numai 85 de metri pătraţi. În acest caz, arhitectul a mers pe o cale diferită: în loc de etaj cu soclu, el a prevăzut un subsol. Puteţi ajunge acolo printr-o trapă în bucătărie. Care parte din ea va merge sub pămînt şi care va rămîne la suprafaţă, depinde numai de caracteristicile terenului. Reţineţi că, dacă proiectul cu un subsol iniţial nu a fost destinat pentru construcţia pe relief, teoretic este posibil să-l scoateţi la suprafaţă, însă designul arhitectural al casei va fi iremediabil distrus, şi aspectul casei va fi, cel puţin, ciudat. Casa arată la fel de armonios cu un subsol parţial deschis şi cu un subsol pe deplin cufundat în pămînt , dacă vă decideţi s-o construiţi pe un teren plat.
Sursa: green-dom.info