Romania va combate risipa de alimente dupa modelul britanic
Romania a facut primul pas in colaborarea pe care doreste sa o dezvolte, incepand de anul viitor, cu expertii britanici in ceea ce priveste managementul deseurilor, in special pe linie de prevenire a generarii acestora, prin reducerea risipei de alimente, informeaza, printr-un comunicat de presa, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
In cadrul vizitei sale la Londra, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb s-a intalnit cu Steve Creed, Director of Wales and New Programmes WRAP (Waste & Resources Action Programme).
Discutiile dintre cei doi au vizat posibile cai de aplicare in Romania a modelului britanic de management integrat al deseurilor, care presupune trei aspecte esentiale, ce trebuie avute in vedere pentru ca programul sa atinga obiectivele stabilite.
Este vorba, in primul rand, de existenta unei unei infrastructuri adecvate, de identificarea celor mai usoare modalitati capabile sa asigure participarea partilor interesate si, in al treilea rand, de comunicare.
Ca raspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, ministrul Rovana Plumb a lansat, in aceasta vara, programul “Gandeste. Mananca. Economiseste”. Cu acelasi prilej, oficialul roman a declarat ca dorim sa preluam modelul Marii Britanii in acest domeniu.
In Romania, ne-am propus ca din cele cinci milioane de tone de deseuri de alimente care se strang in fiecare an, sa le reducem la jumatate pana in 2020”, preciza, la acea data, ministrul Rovana Plumb.
O alta solutie propusa si care este deja in analiza o reprezinta utilizarea deseurilor ca si compost pentru instalatiile de biogaz.
Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce prin politicile de gestionare a deseurilor, a instalatiilor de biogaz in fiecare judet, astfel incat sa putem reutiliza in circuit aceste deseuri irosite. In acelasi timp, prin reciclare, reusim sa facem din aceste deseuri menajere compost pentru a ajuta agricultura”, a detaliat ministrul Rovana Plumb.
Potrivit Organizatiei Mondiale pentru Alimente si Agricultura (FAO), anual, la nivel global se irosesc 1,3 miliarde tone de alimente, in UE ajungand la gunoi in fiecare an aproximativ 90 de milioane tone de mancare.
Comisia Europeana s-a angajat sa reduca la jumatate aceasta cantitate de hrana care se pierde in prezent, nu numai pentru a proteja resursele de care dispunem, dar si mediul.