ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Salvador a interzis folosirea animalelor în circuri
 

Reprezentanții mai multor ONG-uri din Salvador s-au adresat Parlamentului cu o iniţiativă de a examina interdicția privind utilizarea animalelor în arena circului și alte spectacole publice. Sub atacul "verzilor" deputații au fost nevoiţi să cadă de acord cu opinia că pentru a explora fauna sălbatică există şi alte alternative, mai puțin feroce, inclusiv parcuri naturale și grădini zoologice.

 

Vizionând cum tigrii sar printr-un cerc cuprins de foc, elefanții balansează pe minge, iar urşii conduc bicicleta, publicul neiniţiat în lumea tainică a culiselor, admiră inteligenţa şi măiestria animalelor artiști. Dar dacă ar şti ce metode de dresare sunt impuse fraţii noştri mai mici să facă toate aceste trucuri, ei niciodată nu ar duce copiii lor acolo.

Pentru animale viaţa în circ înseamnă o închisoare pe viaţă, o ocnă. 95 % din timp animalele îşi petrec în singurătate, într-o cușcă mică, în care este imposibil să te ridici sau să te întorci. Din cauza psihicului distrus, plictiseală și condiţiile nefireşti de viaţă la animale se dezvoltă un comportament stereotip - ele se muşcă, se zbat de pereţii cuştii, etc.

Condițiile cele mai îngrozitoare de viață a artiștilor cu patru picioare sunt în circurile ambulante. Animalele sunt transportate în remorci sufocante, neventilate. Pentru a nu avea probleme cu WC, ei sunt lipsiți de hrană și de apă . Multe dintre animale seamănă cu schelete acoperite cu piele. De asemenea, aici lipseşte complet îngrijirea veterinară a animalelor : la unele femele se încep naşterile în timpul reprezentaţiilor.

Toate trucurile de circ sunt nenaturale pentru un animal sălbatic, așa că de bună voie sau în schimbul unei hrane nimeni nu le-ar îndeplini. Singura modalitate de a forța animalul să se supună este de a-i dezvolta frica de pedeapsă și a-l lipsi de hrană, ca fiara înfometată să fie gata pentru orice. De multe ori pentru a se proteja de "favoritul publicului", dresorul elimină ghearele și dinții, precum și administrează medicamente psihotrope – asta e toată "magia" de dresare.

Apărătorii drepturilor animalelor, înarmați cu astfel de fapte , totuși au reușit să obţină lucrul dorit. Parlamentul din Salvador a interzis show-urile cu animale, inclusiv în circuri şi alte activități de recreare, inclusiv cele organizate în scopuri caritabile sau educative. Prin aceeași decizie Parlamentul a limitat serios dreptul de a transporta animalele sălbatice în limita țării, din care cauză de multe ori animalele sălbatice au murit.

Potrivit Ministerului Mediului din Salvador, acum animalele pot fi ținute doar în grădinile zoologice, cu condiția respectării tuturor normelor necesare . Cu toate acestea, interdicția nu se aplică , de exemplu , la organizarea și desfășurarea curselor. Decizia autorităților, în ciuda caracterului progresiv, nu a devenit pentru comunitate o"bombă", deoarece animalele au fost scutite anterior de soarta lor de neinvidia, de către actorii de circ din Bolivia, Brazilia, Peru, Paraguay și Columbia .

Astfel, în lume a apărut încă o țară, care respectă legea de "Cinci libertăți" ale animalelor ținute în captivitate : libertatea de foame și de sete, de la disconfort, de durere, rănire sau boală, frica şi stres, precum și libertatea de a se comporta natural (care constă nu numai în asigurarea condițiilor adecvate de viață, dar de asemenea, capacitatea de a comunica cu semenii) . Cele cinci libertăți sunt incluse în Declarația Universală privind bunăstarea animalelor (Universal Declaration on Animal Welfare). Nu există nici o îndoială că mai devreme sau mai târziu și alte țări vor urma exemplul Salvadorului - este doar o chestiune de timp.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Sâmbătă, 07 septembrie 2013
Vizualizări: 1754

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
22
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
21
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
92
Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
46