Șapte greșeli de educație care împiedică copiii să devină lideri
Cât de mult vă faceți griji cu privire la viitorul copiilor? Faceți tot posibilul pentru ca copii să fie independenți și să ajungă persoane de succes?
Părinții de astăzi singuri își privează copiii de posibilitatea de a deveni lideri și persoane independente.
Ei sunt prea ocrotitori, este sigur de acest fapt, Tim Elmore (expert pe relațiile de lider, autor a peste 25 de cărți, fondator și președinte al organizației Liderii în creștere (“Growing Leaders")).
Astfel :
1. Lipsim copiii de posibilitatea de a-și asuma riscuri
De obicei, obișnuim să credem că lumea modernă este plină de pericole. Teama de a pierde copiii ne obligă să-i înconjurăm cu prea multă grijă. În acest caz, excluderea completă chiar a riscului rezonabil nu e corect. Studiile europene arată că copiii care nu se joacă în stradă și la figurat vorbind, "nu-și zgîrîie genunchii", de multe ori suferă de numeroase fobii atunci când cresc. Copiii ar trebui să cadă de câteva ori pentru a realiza că acest lucru este normal. Adolescenții ar trebui să treacă peste dezamăgirele dragostei pentru a obține maturitatea emoțională, fără de care este imposibilă o relație pe termen lung. Dacă adulții elimină riscul din viața copiilor, apoi dezvoltă în ei aroganța excesivă și stima de sine scăzută.
2. Îi ajutăm prea mult
Generația actuală de multe ori nu au deprinderile de viață pe care le aveau tinerii cu 20-30 de ani în urmă, pentru că părinții tinerilor de astăzi prea repede rezolvă problemele copiilor. Un ajutor rapid îi salvează de a-și rezolva problemele complexe în mod independent. O astfel de educație este pe termen scurt și în contradicție cu principiile de lider, tinerii au nevoie de experiență pentru a face față lucrurilor fără ajutorul altora. În caz contrar, mai devreme sau mai târziu, tinerii se vor obișnui cu ideea ca adulții să-i salveze cît de neplăcută ar fi situația. Deși, în realitate, lumea este organizată foarte diferit și copiii nu vor fi în stare să înfrunte greutățile vieții.
3. Copiii sunt lăudați prea ușor
Aruncați o privire în cluburile sportive de astăzi. Veți întîlni doar “câștigători". Principiul de "fiecare primește un premiu" ajută ca fiecare copil să se simtă special, însă studiile indică faptul că acest principiu duce la consecințe nedorite. După ceva timp, copiii observă că mama și tata sunt singurii care cred în ei, așa că încep să pună la îndoială obiectivitatea părinților. În cazul în care copiii sunt răsplătiți cu ușurință, în timp ce la comportamentul urît părinții nu atrag atenția, apoi în cele din urmă acești copii învață să trișeze, să exagereze și să mintă, în scop de a evita realitate dură. Deoarece ei nu sunt obișnuiți de a înfrunta dificultățile.
4. Permitem ca sentimentul de vină să eclipseze comportamentul corect
Este inutil ca copilul să vă spună că vă iubește la fiecare minut. Copiii dvs vor trebui să depășească o mulțime de probleme, însă faptul că sunt răsfățați îi poate încurca. Deci, spuneți-le "nu" sau "nu acum", astfel încât să poată lupta pentru ceea ce au nevoie. Atunci când în familie sunt mai mulți copii, părinții găsesc, de obicei, nedrept faptul pentru a recompensa un singur copil. Astfel de acțiuni ne lipsesc de oportunitatea de a arăta copiilor că succesul depinde de propriile noastre eforturi și fapte bune. Trebuie să vă gîndiți de două ori înainte de a vă recompensa copii cu o excursie la mall. Relațiile pe bază de stimulente materiale distrug motivația intrinsecă a copiilor și dragostea fără careva interes.
5 . Nu împărtășim greșelile din trecut
Împărtășiți greșelile pe care le-ați făcut la vârsta lor, pentru ai ajuta să aleagă calea cea dreapta, evitînd discursurile cu privire la efectele negative ale fumatului, consumului de alcool și droguri. În plus, copiii ar trebui să fie pregătiți să întâlnească dificultăți și să fie capabili să răspundă la consecințele deciziilor lor. Spuneți-le ce simțeați atuni când v-ați confruntat cu situații similare, ce v-a ghidat acțiunile, care a fost lecția de viață. Deoarece, noi trebuie nu doar să-i influiențăm ci în cel mai bun mod.
6. Confundăm conceptul de "gîndire", "talent" și "maturitate"
De multe ori agerimea copilului este confundată cu disponibilitatea sa de a trăi în lumea reală. Acest lucru nu este așa. De exemplu, unii sportivi cunoscuți sau actori cu un talent remarcabil nimeresc în situații neplăcute. În cazul în care un copil este talentat în ceva, nu credeți că talentul se răsfrînge asupra întregii sale vieți. Responsabilitatea nu are "vârstă magică" și nu există nici o îndrumare universală atunci când merge vorba de libertatea copilului, dar există o regulă bună, să atrageți atenția la copiii de aceeași vârstă. În cazul în care semenii săi sunt mai independenți, atunci ar trebui să-i oferiți și copilului dvs mai multă libertate.
7. Vorbele nu coincid cu acțiunile noastre
Obligația părinților este de a-și ajuta copii să-și găsească scopul în viață, de a deveni oameni care sunt responsabili de cuvintele și acțiunile lor. Suntem lideri în casele noastre, așa că trebuie să ne bazăm pe adevăr în famile, deoarece, minciuna mai devreme sau mai târziu, iese la iveală și influențează caracterul tinerilor. Aveți grijă cum procedați, pentru că sunteți monitorizat de către alte persoane, în special de copiii. Arătați copiilor ce înseamnă de a ajuta pe deplin și cu bucurie organizațiile și comunitățile publice. Nu scuipați în fântâna de unde beați apă și copiii vor face la fel.
Ce pot face părinții pentru a scăpa de metodele greșite de educație?
Extrem de important pentru parinti să țină cont de cuvintele și acțiunile lor în relațiile cu copiii sau cu alte persoane, mai ales atunci când copiii sunt alături. Străduiți-vă să-i învățați, nu doar să le oferiți o viață mai bună. Deveniți mentorul lor, nu o bonă.
Pentru început:
1. Discutați problemele despre viața adultă care credeți că e timpul ca copilul dumneavoastră să le cunoască;
2. Lăsați copiii să încerce ceea ce-i atrage, inclusiv să facă greșeli;
3. Discutați despre ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care copiii uită de disciplină în unele zone;
4. Ajutați-i să găsească punctele lor forte pentru a rezolva problemele din lumea adulților;
5. Sugerați-le unele cazuri care necesită perseverență, copiii învață să aștepte răsplata;
6. Învățați-vă copiii că viața constă din alegeri permanente și compromisuri, este imposibil de a obține totul dintr-o data;
7. Încurajați-i de a îndeplini sarcini din lumea adulților (cel puțin la exemplele de formare) pentru a plăti facturile sau să își asume responsabilitatea pentru alte materii;
8. Faceți-i cunoștință cu un posibil mentor dintre cei apropiați;
9. Ajutați-i să-și imagineze viitorul și apoi discutați despre ce trebuie să facă pentru a realiza scopul propus;
10. Celebrați progresul copiilor ce ține de independență și responsabilitate.