Sarea solară
Sarea solară
În Italia, a început să funcţioneze centrala electrică solară, care continuă să producă energie pe timp de noapte. Spre deosebire de centralele electrice solare convenţionale aici nu se folosesc elemente fotovoltaice pentru convertirea directă a energiei radiaţiei solare în electricitate. Tehnologia este oarecum diferită: oglinzile imense curbate în formă de parabolă concentrează radiaţia în conducte, încălzind până la roşu aliajul sărurilor topite, care trece prin ele. Şi deja căldura lor se transformă în energie electrică.
Nu este surprinzător, că proiectul a fost numit Archimede, deoarece anume Arhimede, conform legendei, a fost primul care a folosit oglinditele concentratoare solare pentru apărarea casei din Siracuza împotriva flotei romane sub conducerea comandantului Mark Marcellus, aprinzând navele inamice. Centrala electrică nouă cu ajutorul oglinzilor concentratoare într-o zi însorită acumulează energie sub formă de căldură şi, datorită acesteia continuă să funcţioneze timp de noapte şi în zilele noroase.
Folosirea soluţiei de sare în loc de apă obişnuită poate economisi mai multă energie: soluţia are o capacitate termică mare şi se încălzeşte până la 550 de grade C fără să ajungă la o stare gazoasă. În plus, o astfel de instalaţie în cazuri extreme poate trece la alimentare cu combustibili fosili. Prima din ele a fost construită la Siracuza de compania Enel şi este capabilă să lucreze pe gaze naturale.
Sărurile folosite - nitrat de potasiu şi de sodiu - sunt destul de inofensive, astfel încât posibila scurgere nu va duce la dezastrul ecologic. Pentru a porni staţia va fi nevoie de a o încălzi: aliajul trece într-o fază lichidă la 220 de grade C, şi este nevoie de gaze naturale pentru acest prim pas în lucrare.
Centrala porneşte 30 mii de metri pătraţi de oglinzi şi 5.4 km de conducte din materiale rezistente la căldură. Acest lucru a făcut proiectul deloc ieftin: o producţie de 5 megawaţi la un cost de 80 milioane dolari. însă şi costul nu a oprit oamenii de afaceri de la realizarea unor astfel de proiecte promiţătoare – centrale electrice similare din "sare" vor fi construite în Spania, şi în deşertul Nevada din Statele Unite ale Americii.
Sursa: rf-energy.ru revista "Mecanică populară"