ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Săritul coardei anulează senzaţia de foame

Probleme cu silueta sau pur si simplu nu mai aveţi ce mînca? Un studiu japonez vă îndeamnă să săriţi coarda sau să faceţi orice fel de exerciţiu fizic care implică mişcarea ritmică pe verticală, conform unui material.

Există şi alte studii care au ajuns la concluzia că exerciţiile fizice pot suprima senzaţia de foame însă pentru scurte perioade de timp, prin eliberarea în stomac a unor hormoni care reglează apetitul. De aici au pornit cercetătorii japonezi care au vrut să afle dacă această "indispoziţie stomacală" ce se produce în timpul exerciţiilor fizice care implică sărituri pe verticală poate avea efectul de a modifica nivelul unor hormoni precum grelina (hormon ce este eliberat atunci cînd ne este foame), mai mult decît în cazul altor tipuri de exerciţii fizice.

Practic ei au dorit să identifice acele exerciţii fizice care ne pot ţine cel mai mult timp de foame.

Studiile anterioare au indicat faptul că alergatul suprimă apetitul mai mult decît mersul pe bicicletă, spre exemplu. Atunci cînd sărim coarda întregul organism este mişcat în sus şi în jos mai mult decît atunci cînd alergăm. De asemenea, nu există nicio mişcare în direcţie orizontală iar acest exerciţiu solicită cel mai mult stomacul, putînd induce o suprimare de şi mai lungă durată a senzaţiei de foame.

Pentru a testa această idee, cercetătorii au selecţionat un grup de 15 tineri cu vîrsta în jur de 24 de ani. Aceştia au fost puşi, prin rotaţie, în zile diferite, fie să sară coarda timp de 30 de minute, fie să meargă pe o bicicletă staţionară sau să se odihnească pe o canapea. Cercetătorii au reglat bicicletele staţionare astfel încît nivelul de energie folosit de fiecare voluntar în parte, în timp ce pedala să fie similar celui folosit în timp ce sărea coarda.

În anumite momente din timpul şi de după exerciţii, cercetătorii au măsurat nivelurile hormonilor legaţi de apetit şi i-au întrebat pe tineri cît de înfometaţi se simt, precum şi dacă ar prefera o mîncare sărată, dulce, acră sau mai grasă.

Rezultatele obţinute au demonstrat că tinerii care au făcut exerciţiile fizice s-au simţit mai puţin înfometaţi decît cei care s-au relaxat, care au reprezentat grupul de control. Absenţa senzaţiei de foame s-a prelungit pînă la 15 minute după ce au încetat exerciţiile fizice. În plus, tinerii au precizat că s-au simţit mai puţin înfometaţi atunci cînd săreau coarda, prin comparaţie cu perioada în pedalat, după doar 25 de minute de la începerea exerciţiului.

În plus, după 15 minute de la încheierea exerciţiului de pedalare, tinerii s-au declarat mai înfometaţi decît au fost în ziua în care li s-a spus să se odihnească, situaţie care însă nu s-a repetat după ce au sărit coarda. Interesant este însă faptul că nu s-au evidenţiat niveluri diferite ale grelinei între pedalare şi sărituri, ceea ce înseamnă că există un alt mecanism care explică diferitele niveluri ale foamei resimţite. De asemenea, o altă concluzie importantă este că astfel de exerciţii aerobe, dar în special săritul corzii, pot regla dorinţa de a îngurgita alimente grase, îmbunătăţind astfel comportamentul alimentar.

 

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 01 iulie 2015 13:00
Vizualizări: 1585

Citiţi de asemenea

Fostul studio în aer liber al unui pictor a fost transformat într-o casă ecologică-colibă printre copaci de eucalipt. Du...
221
Mările și oceanele sînt locuri pitorești și unice ale planetei noastre, bogate în biodiversitate și surse de viață. Cu t...
167
Ambalajele din plastic au devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene și, din păcate, cresc excesiv impactul n...
205
O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
600