ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Savant din Rusia a dezvoltat o baterie nucleară de încredere
O știre destul de interesantă de la savanții ruși. Dacă această tehnologie într-adevăr ar putea fi lansată în producția de masă, ea va însemna o descoperire științifică. Pe de altă parte, în ciuda faptului că această tehnologie ne inspiră teamă, mai devreme sau mai târziu ea va fi folosită de omenire.

Un doctorant în fizică a remarcat că capacitatea bateriei dezvoltate de el este mult mai mică decât a elementelor convenționale, însă ea poate funcționa fără reîncărcare 12 ani - este timpul al semi-descompunerii de tritiu. Doctorantul la Universitatea Politehnica din Tomsk (TPU), Dmitrie Prokopiev, a dezvoltat bateria nucleară, care poate stabil și fără reîncărcare funcționa aproximativ 12 de ani și poate fi utilizată în medicină, tehnologie militară și spațială.

" Într-o cameră sigilată umplută cu tritiu este plasat 3D - detector din arseniură de  galiu, care transformă energia particulelor beta, emise de tritiu, în curent electric. În detector a fost creat un număr mare de sonde. Suprafața generală de sonde este de sute de ori mai mare decât suprafața detectorului și, astfel, bateria nucleară poate fi eficientă", - a declarat pentru RIA Novosti  D.Prokopiev.

Doctorantul a notat faptul că sunt cunoscute bateriile nucleare de acest tip, în care se folosește un detector de siliciu. "Dar detectorul de siliciu degradează ( își pierde proprietățile sale sub influența radiațiilor) în timpul utilizării (siliciu nu este un material rezistent la radiații )", - a spus tânărul savant.

Prokopiev a adăugat că puterea bateriei sale este mult mai mică decât a bateriilor  convenționale, dar ea poate lucra fără reîncărcare 12 ani - este timpul al semi-descompunerii de tritiu. În acest timp, bateria cu un detector din arseniură de galiu va păstra parametrii săi , în timp ce parametrii bateriei cu detectoare de siliciu încep să se deterioreze după trei ani de la începerea funcționării, a explicat autorul invenției.

Prototipuri de detectoare ce  stau la baza bateriei în cauză au fost testate cu succes la Institutul de Fizica Nucleara Budker din Novosibirsk și la Institutul Fizico- Tehnic din Siberia pe lângă Universitatea de Stat din Tomsk .

Prokopiev a mai adăugat că această baterie poate fi utilizată în diverse dispozitive electronice care consumă puțin curent, dar sunt forțate să lucreze fără înlocuirea surselor de alimentare timp de zeci de ani, cum ar fi, de exemplu, stimulatoare cardiace.

Vineri, 31 ianuarie 2014
Vizualizări: 3504

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
263
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
158
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
269
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
109