ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sea Shepherd salvează 800 de exemplare de ton-albastruSea Shepherd salvează 800 de exemplare de ton-albastruOrganizaţia ecologică Sea Shepherd nu poate să nu atragă atenţia opiniei publice mondiale, demonstrând în fiecare din acţiunile sale o eficienţă mare de realizare a sarcinilor trasate pentru a proteja mediul înconjurător.

 Denumirea organizaţiei  Sea Shepherd  imediat aduce aminte despre vânatul ilegal al balenelor de către producătorii japonezi în acest an. Astăzi reprezentanţii acestei organizaţii pot înscrie la contul lor încă o faptă curajoasă - salvarea a 800 de exemplare de ton-albastru  - una din cele mai valoroase specii de peşti, care este pe calea de dispariţie din cauza pescuitului necontrolat.

"Guardian reports" declară că activiştii  "verzi", folosind elicoptere, costume de scafandre şi ulei stricat, pe 17 iunie au pornit împotriva pescarilor libieni şi italieni, şi au eliberat sute de exemplare de ton- albastru, pescuit în mod ilegal în largul coastei Libiei.

În prima acţiune eliberatoare, care a avut loc în apele Africii de Nord, o echipă internaţională a misiunii din California Sea Shepherd Conservation Society a eliberat aproape opt sute de peşti de specie aflată pe calea de dispariţie, inundaţi  într-o  cuşcă sub trauler italian «Cesare Rustico» cellule.

Cum se poate vedea pe fotografia de mai jos, activiştii-cufundători tăie plasa, care deţine în prizonierat peştele viu prins, eliberându-l.

Sea Shepherd salvează 800 de exemplare de ton-albastru

Ton- albastru este una dintre cele mai valoroase specii de peşti de pe Pamânt, ceea şi a dus această specie la un pas de dispariţie. Cererea mare de ton-albastru la restaurante din Japonia, unde el se foloseşte pentru prepararea sashimi scump, este una din principalele cauze de încălcări ale cotelor de recoltă de peşte în ultimii ani. Savanţii afirmă că, în ciuda tuturor interdicţiilor şi restricţiilor la capturile de ton-albastru, pescuitul necontrolat continuu poate duce la dispariţia completă a acestei specii în următorii câţiva ani. În ciuda propunerii ONU de a interzice comerţul cu ton-albastru, Japonia a convins China de a continua afacere profitabilă, lăsând captura tonului legală, deşi, în cantităţi limitate.

Însă aceste "cantităţi limitate" sunt foarte dificil de controlat şi de multe ori sunt depăşite de companii de pescuit, care au descoperit beneficiile comerţului cu "aurul albastru" al oceanului.  Iată de ce grupurile de activişti, cum ar fi Sea Shepherd, au devenit eroi pentru  marea parte progresistă a omenirii şi o teroare pentru pescuitorii ilegali, dovedind încă o dată, eficienţa sa, precum şi a fost pe arena de vânat balene.

 

 

Sursa

Vineri, 02 iulie 2010
Vizualizări: 2474

Citiţi de asemenea

Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
65
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
29
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
58
Chișinăul nostru , desigur, estre un oraș vechi, cu o istorie bogată. Cunoaștem multe despre el din lucrările istoricilo...
105