SleepServer – o tehnologie nouă de economisire a energiei pentru CP
SleepServer – o tehnologie nouă de economisire a energiei pentru CP
Mi-au relatat cum companiile progresive salvează milioane de dolari prin transferul forţat a calculatoarelor inactive la regimul de veghe sau de aşteptare. Cu toate acestea, în lumea de azi există o tendinţă în creştere de accesare la datele CP în orice moment de zi sau noapte. Deşi chiar şi în acest caz, calculatoarele sunt inactive în medie la 60% din timp.
Acces permanent la computerul personal poate fi necesar din motive diferite, cum ar fi: nevoia de întreţinere preventivă sau de copiere a datelor de către administratorii, nevoia de accesul utilizatorului la date de la distanţă, folosirea diferitelor mijloace de comunicare, precum Skype sau E-mail, descărcarea fişierelor şi multe altele.
Yuvray Agarwal în echipă cu doi profesori de la Universitatea din California, la San Diego, a găsit o soluţie pentru această problemă prin utilizarea aşa-numitelor SleepServer (server al somnului). SleepServer transparent pentru utilizator înlocuieşte calculatorul inactiv al utilizatorului cu o copie virtuală, care rulează pe server şi asigură funcţionalitatea de bază a unei staţii de lucru: comunicaţii de text şi de voce, descărcarea şi trimiterea fişierilor, precum şi o serie de alte funcţii simple. Şi doar în caz de nevoie a unei activităţi mai complexe SleepServer activează calculatorul utilizatorului în timp de 10 secunde.
În mod normal, atunci când utilizatorul transferă calculatorul lui la un regim de somn, Skype arată altor utilizători că computerul este în regimul “offline” şi descărcarea fişierilor din reţea se opreşte. La utilizarea de SleepServer acest lucru nu se întâmplă, deoarece copia de pe desktop şi întregul sistem apare în spaţiul virtual al SleepServer şi continuă să răspundă la întrebări şi să îndeplinească sarcinile neterminate. La sfârşitul descărcării fişierului, SleepServer copie rapid fişiere noi pe un CP real în reţeaua locală dupa includerea acestuia.
Efectul economiilor este deosebit de evident în cazul în care un SleepServer deserveşte aproximativ 500 de calculatoare. Chiar şi CP cele mai eficiente, din punct de combustibil, consumă aproximativ 45 de waţi în modul inactiv. În acelaşi timp, un SleepServer consumă aproximativ 300 de waţi. În afara creării maşinilor virtuale, un SleepServer poate deservi cu drepturi depline alţi clienţi, ceea ce va asigura economii suplimentare de energie.
Testele de SleepServer au fost efectuate în Boston pe parcursul a două săptămâni cu folosirea a 30 de calculatoare. Consumul energiei a scăzut cu 27-86 % , în medie cu 60%. Având în vedere faptul că calculatoarele performante consumă până la 80% din energia electrică a oficiului modern, introducerea tehnologiilor noi va economisi aproximativ 60 de dolari pe an pentru fiecare calculator. 50 de calculatoare din Universitatea din California deja lucrează în legătură direct cu regimul SleepServer.
Desigur, deja sunt diferite tehnologii de trezire a calculatoarelor la cerere, de exemplu, tehnologia Apple Wake-on-Demand, sau SleepProxy de la Microsoft. Însă, aceste tehnologii nu vă permit să îndepliniţi sarcini în timpul somnului calculatorului.