ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Solurile, mai puţin fertile fără balene şi alte mamifere mari

Declinul sau extincţia mamiferelor mari influenţează în mod negativ fertilitatea solului. Este concluzia unui studiu publicat luni de o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford. Autorii susţin că urina şi fecalele acestor animale, dar şi corpurile lor aflate în descompunere după moarte, erau o bună sursă de îngrăşământ natural pentru pământ.

Conform cercetătorilor britanici, mamiferele precum balenele, mamuții, mastodonții, leneşii, rinoceriisau diverse specii de tatu, dar şi păsările marine şi peştii migratori ca somonul aveau rolul de a împrăştia nutrienţi în oceane, de-a lungul apelor curgătoare şi la nivelul solului.

Călătorind pe distanţe lungi, aceste mamifere produceau, transportau şi reciclau nutrienţi precum fosforsau nitrogen, substanţe care cresc semnificativ productivitatea solurilor în zone izolate. Odată cu dispariţia sau diminuarea numărului de animale, începând cu ultima Era Glaciară, capacitatea nutrienţilor de a se împrăştia a scăzut cu 6%.

Înainte ca numărul balenelor şi a altor mamifere marine să scadă cu 90% din cauza supra-exploatării, aceste animale transportau anual aproximativ 340.000 de tone de fosfor de la adâncimi de aproximativ 100 de metri către suprafaţa oceanelor, Acum, fertilizarea realizată de ele a scăzut cu 23%.

În ultimii 10.000 de ani, aproximativ 100 de specii de mamifere mari au dispărut complet, din cauza schimbărilor climatice şi a supra-exploatării. Au supravieţuit doar 9 specii de elefanţi, rinoceri şi leneşi, din cele peste 48 de specii de erbivore existente în timpul Erei Glaciare.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 20 noiembrie 2015 13:00
Vizualizări: 1491

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
158
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
240
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
238
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
259