ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sticla electrochromică „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de oriSticla electrochromică  „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de ori


Imaginaţi-vă un astfel de tablou: vă treziţi în întunericul dimineţii de iarnă timpurie, dar în loc să aprindeţi lumina, activaţi un comutator care trimite un semnal electric prin intermediul sticlei electrochromice a ferestrei dvs. Geamurile, instantaneu se transformă din cele întunecate în transparente, permiţând căldurii şi luminii naturale să umple casa dvs. Ferestrele ineficiente sunt responsabile pentru pierderea energiei, care costă mii de dolari, atât pentru proprietarii imobilului privat, cât şi cel comercial. Deşi noile tehnologii ale "ferestrelor inteligente" le-ar face mult mai economice, permiţându-vă să controlaţi cantitatea luminii solare şi căldurii, reducând astfel costurile pentru energie.

Acum imaginaţi-vă că sunteţi un manager al oficiului companiei situate în statul Arizona. În loc să includeţi aerul condiţionat atunci când soarele încălzeşte ferestrele biroului dvs. până la 40 de grade Celsius, pur şi simplu, activaţi acelaşi comutator. În acelaşi moment, "geamurile  inteligente" se întunecă prin blocarea accesului de lumina soarelui şi de căldură, ajutând a menţine în interior temperatura optimă.

Aceste două scenarii ar putea părea science fiction, însă tehnologia în cauză a fost deja creată. Singura întrebare este cum să o facem mai ieftină şi mai accesibilă pentru majoritatea oamenilor.

 

Sticla electrochromică „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de ori

Sticla electrochromică „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de ori

Sticla electrochromică „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de ori

Sticla electrochromică „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de ori

 

Tehnologia  ferestrelor inteligente întotdeauna a fost un segment de produse „premium” la un preţ de 50-100 de dolari pentru un metru pătrat, eliminând astfel utilizarea în cele mai multe proiecte de construcţii comerciale şi private ,- scrie Steven Ashley, analist la Txchnologist.com. Dar, deja în anul viitor, aceste preţuri pot scădea. În oraşul Feribault, Minnesota se deschide o fabrică de producere pe scară largă a acestor ferestre inteligente.

Care este esenţa funcţionării acestor ferestre dinamice? Proprietarul întreprinderii  SageGlass, John Van Dine explică:

Sticla electrochromică „inteligentă” poate economisi consumul energiei de sute de ori Acoperirea electrochromică SageGlass este formată din cinci straturi de material ceramic. La folosirea unei tensiuni joase, acoperirea se întunecă, deoarece ionii şi electronii de litiu sunt transferate de la un strat electrochromic la altul. Schimbarea polarităţii tensiunii electrice conduce la faptul că ionii şi electronii revin la stratul iniţial şi sticla devine transparentă.

Cum instalarea ferestrelor electrificate va contribui la reducerea consumului de energie? Răspunsul este: ultra-eficienţă. Experţii spun că furnizarea energiei electrice la 185 de metri pătraţi de suprafaţă a ferestrelor electrochromice necesită mai puţină energie, decât funcţionarea unui bec de 60 W.

Alte companii, cum ar fi Pleotint LLC, de asemenea, lucrează la modalităţi de creare a  geamurilor din peliculă sensibilă la schimbările de temperatură, care devine mai opacă pe măsura absorbţiei căldurii solare. Această tehnologie pasivă se numeşte "termochronism" şi ea reduce necesitatea chiar şi pentru o cantitate mică de energie electrică.

Toate acestea pot părea prea futuristic, însă cercetătorii de la Laboratorul Naţional pentru Energie Regenerabilă (NREL) susţin că ferestrele electrochromice pot înlocui toate ferestrele convenţionale din SUA. Costul energiei electrice va constitui doar aproximativ 5 la sută din bugetul total al energiei la nivelul naţional.

 

 

Sursa: zelife.ru

 

Duminică, 13 noiembrie 2011
Vizualizări: 3863

Citiţi de asemenea

Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
93
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
408
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
541
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
398