ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Studiu: crema pentru plajă omoară coralii

În zonele cu recife de corali, ajung anual mii de tone de loţiune pentru plajă. Peste 3.500 de branduri de creme conţin o substanţă care determină înălbirea recifelor. Şi, deşi are rolul de a ne proteja de razele UV, substanţa respectivă ar putea fi nocivă şi pentru piele, conform cercetătorilor americani.

Chiar dacă nu mai este vară, trebuie să ştiţi că dată viitoare când veţi folosi loţiuni cu protecţie solară veţi contribui în mod direct la distrugerea recifelor de corali. Conform unui studiu realizat recent de un institut american, una dintre substanţele care ne protejează de razele UV este toxică pentru celebrele vieţuitoare marine, cunoscute pentru formele şi culorile lor uimitoare.

Substanţa se numeşte oxibenzonă şi se regăseşte în peste 3.500 de branduri de creme la nivel global. Atunci când ajunge în apă, este fatală formaţiunilor tinere de corali şi dăunează grav celor adulte. Ea acţionează asupra ADN-ului, distrugând sistemul endocrin şi determinând albirea coralilor. În plus, îi determină formaţiunile tinere să se închidă în propriul schelet şi să moară.

Studiul a fost realizat de organizaţia non-profit Haereticus Environmental Laboratory şi publicat în „Archives of Environmental Contamination and Toxicology”. Cercetătorii au identificat cele mai mari concentraţii de oxibenzonă în apropierea coastelor populate de turişti, precum cele din Hawaii şi Caraibe. În respectivele zone, nu există formaţiuni tinere de corali, iar concentraţia de oxibenzonă este de 12 ori mai mare decât în mod normal.

Anual, ajung în zonele în care există recife de corali între 6.000 şi 14.000 de tone de loţiune de plajă. Nu este însă nevoie de concentraţii prea mari pentru ca formaţiunile să fie afectate. Raportul periculoseste de 62 de părţi într-un trilion, adică echivalentul unei picături de apă în 6,5 bazine olimpice.

Se pare că oxibenzonă are efecte negative şi asupra corpului uman. Unii cercetători avertizează că poate cauza schimbări hormonale şi celulare.

 

Sursa: green-report.ro

Marţi, 27 octombrie 2015
Vizualizări: 899

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
65
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
160
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
61
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
109