ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sunak a declarat -ziua rușinii- în Marea Britanie din cauza scandalului cu sângele contaminat

În Marea Britanie a fost publicat un raport în urma unei anchete de cinci ani privind infectarea a mii de pacienți cu HIV și hepatită după transfuziile de sânge din anii '70. Autorii au ajuns la concluzia că autoritățile au ascuns amploarea catastrofei. Sunak și-a cerut scuze.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, comentând scandalul infectării a mii de pacienți cu HIV și virusul hepatitei C după transfuziile de sânge, a numit 20 mai „ziua rușinii” pentru țară.

Infectările în masă au fost semnalate în anii 1970-1980. Majoritatea celor afectați sufereau de hemofilie sau de tulburări de coagulare a sângelui și li se administra un medicament cu factor de coagulare VIII, defectul genei căruia poate duce la dezvoltarea hemofiliei. Medicamentul era produs în SUA, unde, potrivit BBC, donatorii erau adesea persoane din zone cu risc ridicat, inclusiv consumatori de droguri și deținuți. Sângele donat nu era testat pentru HIV până în 1986 și pentru hepatita C până în 1991. Un singur purtător al virusului era suficient pentru a contamina întreaga partidă, notează Sky News.

Sunak a vorbit în Camera Comunelor la scurt timp după publicarea raportului fostului judecător al Înaltei Curți, Brian Langstaff, în urma unei anchete de cinci ani. În raportul de 2.500 de pagini se menționează că în anii 1970-1990, 30.000 de persoane au fost infectate cu hepatită C sau HIV, dintre care 3.000 au murit. Langstaff a atribuit vina personalului serviciului național de sănătate, guvernului britanic și altor persoane responsabile de siguranța pacienților.

Potrivit fostului judecător, acest lucru ar fi putut fi „în mare măsură, deși nu complet, evitat”. Pacienții au fost conștient expuși riscului de infectare, transfuziile de sânge au fost adesea efectuate în situații în care nu erau necesare, medicii știau despre potențialul pericol, dar au indus oamenii în eroare, relatează Guardian și Sky News din raport. În plus, a declarat Langstaff, autoritățile au ascuns amploarea catastrofei, nu au plătit compensații victimelor timp de decenii și au refuzat să efectueze o anchetă. Aceasta a fost începută abia în 2017 la ordinul prim-ministrului de atunci, Theresa May.

„Aceasta este o zi a rușinii pentru statul britanic”, a comentat Sunak raportul, afirmând că autoritățile au demonstrat timp de decenii un „eșec moral”. Premierul și-a cerut scuze public în numele guvernului față de familiile afectate și a anunțat că marți, 21 mai, va fi comunicată valoarea compensației materiale.

„Așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a declarat Sunak, adăugând că 3.000 de oameni au murit „fără să știe cum și de ce a fost posibilă o astfel de situație” și fără să vadă vinovații trași la răspundere.

Până în august 2022 au fost colectate mărturiile a aproximativ 5.000 de martori în acest caz; atunci autoritățile britanice au promis să plătească victimelor câte 100.000 de lire sterline.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 24 mai 2024 11:00
Vizualizări: 496

Citiţi de asemenea

Construiesc în interiorul copacului pentru a economisi materiale de construcție....
179
Filmele despre prostituate, uneori, sunt difuzate ziua, sunt difuzate devreme seara, la fel ca și filmele cu dezbrăcări,...
135
Mutându-se în satul Isakovo, în raionul Bezhanițk din regiunea Pskov, familia Katkov a devenit ideologii noilor colonișt...
191
Știți că un sunet de o secundă poate să vă schimbe dispoziția pentru o zi întreagă? Pentru a profita de această propriet...
171