Suricate — «Panouri solare din regnul animalier»

/ Vizionări: 15930

Suricate - "Panouri solare din regnul animalier"

 

Suricate -

Suricate (denumirea latină - Suricata suricatta) - rudele apropiate ale mangustelor. Ele sunt numite şi meerkat-e cu coadă subţire. Ele sunt animale de pradă şi, totoodată, sunt bine domesticite.

Suricate -

În satele africane suricate protejează case împotriva rozătoarelor şi şerpilor. În ciuda aspectului lor de prietenie şi dimensiunilor mici, suricate sunt capabile să ucidă o cobră! Suricate sunt foarte mici în dimensiune. Lungimea medie constituie  25-35 cm, greutatea - până la 900 de grame. Pentru suricate coada este foarte importantă, lungimea acesteia atinge 25 de centimetri. Coada ajută animalelor să manevreze şi, de asemenea, serveşte ca suport convenabil atunci când suricatele stau în poziţia lor favorită  - "coloană".

Suricate -

Suricatelor le place să se încălzească la soare, şi, adesea, ele stau drept pe picioare din spate, sprijinindu-se pe coadă,  la intrare în vizuină. Pentru o astfel de dragoste pentru băi de soare, suricate au fost supranumitele “panouri solare din regnul animalier”.

Suricate -

 

Suricate -

Suricate trăiesc până la 12-14 ani.

Suricate -

Suricate vieţuiesc în regiunile de deşert din Africa de Sud, de exemplu, în deşertul Kalahari. De mai multe ori pe an acestea îşi schimbă casele lor în căutarea teritoriilor noi, bogate în hrană.

Suricate -

De obicei suricate se unesc în grupuri din 10-30 animale, care formează 2-3 familii. Deseori astfel de comunităţi sunt numite "gaşcă", "brigadă" sau "colonie". În cadrul unei colonii suricate trăiesc în bună înţelegere. Cu toate acestea, faţă de reprezentanţii altor colonii sunt foarte ostile, şi, adesea, între diferitele clanuri de familie se petrec lupte grave pentru teritoriu sau vizuini libere.

Suricate -

Perioada de împerechere la suricate durează din octombrie până în aprilie, sarcina durează 11 săptămâni. De obicei, suricate femele nasc de la 2 până la 5 pui. Vârsta pubertăţii la suricate tinere apare într-un an.

Suricate -

Duşmanii principali ai suricatelor sunt vulturii, bufniţe şi şacalii. De aceea, în timpul vânătorii, când alte suricate sunt ocupate de căutarea hranei, o suricată întotdeauna stă de pază. Aceste animale mici au semnale sonore speciale de avertizare a pericolului iminent.

 

 

Sursă