Suritsa - rețetă de băutură din antichitate
Cea mai sănătoasă hrană este cea naturală din regiunea în care locuiește omul. Același lucru se poate spune și despre băuturi.
Ierburile de grădină, cele sălbatice, florile parfumate – toate sunt bune pentru prepararea Suritsei, băutura străveche a strămoșilor noștri.
Ceea ce este cu adevărat uimitor este gustul. Iar gusturile pot fi nenumărate. Există multe posibilități pentru creativitatea gospodinelor.
Dacă puneți frunze de căpșuni sălbatice, mentă – veți obține un anumit gust, iar dacă puneți zmeură, tarhon, mere – un alt gust. Dar dacă puneți coada-șoricelului, coacăze etc., – un al treilea.
Puteți pune în borcanul de trei litri toate ierburile odată, umplându-l aproximativ o treime, sau puteți pune fiecare iarbă separat. Apoi, turnăm apă de izvor, dacă avem, plus 150 g de miere, acoperim cu un tifon – și lăsăm trei zile la soare. Simțiți diferența: nu într-un loc întunecat și cald, ci la soare. Pentru ca soarele să rămână în această băutură.
Dacă zilele sunt călduroase, frunzele se scot după două zile. Dacă nu, se pot lăsa puțin mai mult.
Iarna, se pregătește din ierburi uscate. Și stă pur și simplu pe masă, în bucătărie – se infuzează.
Apoi frunzele se scot, iar conținutul se toarnă în sticle. Suritsa este gata! Sănătate bună!