ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Surpriza din Groapa Marianelor: Vietăţile din cel mai neospitalier loc de pe Pămînt
 

Un nivel remarcabil de mare al activităţii microbiene a fost descoperit în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, cel mai adînc sit cunoscut din scoarţa terestră, au anunţat oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat duminică în revista Nature Geoscience.

 

Groapa Marianelor, un fel de "cicatrice" cu o lungime de 2.550 de kilometri în Oceanul Pacific, are adîncimea de peste 11 kilometri în punctul denumit Challenger Deep, care ar putea "să înghită" cu uşurinţă vîrful Everest (cel mai înalt vîrf de pe Terra - 8.850 metri).

Din cauza adîncimii sale extreme, Groapa Marianelor este permanent cufundată în întuneric, iar temperaturile sînt aproape glaciale.

Potrivit multor oameni de ştiinţă, cu cît fundul oceanului este mai adînc, cu atît el este privat de hrana care provine din apele de suprafaţă, bogate în oxigen.

Cercetătorii, coordonaţi de Ronnie Glud, de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense, au avut însă surpriza să descopere că Groapa Marianelor era în realitate uimitor de bogată în materii organice.

Oamenii de ştiinţă au constatat un consum biologic de oxigen de două ori mai mare decît într-un sit învecinat, care are adîncimea de doar 6.000 de metri.

Analiza sedimentelor prelevate din ambele situri a dezvăluit, totodată, concentraţii mai ridicate de celule microbiene în Challenger Deep.

Savanţii au utilizat un robot submarin special construit, echipat cu senzori foarte fini, capabili să calculeze consumul de oxigen de pe fundul oceanic. Ei au realizat şi cîteva înregistrări video cu cea mai profundă zonă a Gropii Marianelor.

"Am găsit acolo o lume dominată de microbi care s-au adaptat pentru a funcţiona eficient în condiţii extrem de neospitaliere pentru organismele mai evoluate", a declarat Ronnie Glud.

"Am ajuns la concluzia că importantul depozit de materie organică din Challenger Deep menţine o activitate microbiană crescută, în ciuda presiunilor extreme care caracterizează acest mediu", au declarat autorii studiului.

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", a devenit anul trecut primul om din lume care a explorat, de unul singur, timp de mai multe ore, Groapa Marianelor şi a descris peisajul din această zonă a Terrei ca fiind unul "lunar, deşertic".

 

 

Sursa: noi.md

 

Joi, 21 martie 2013
Vizualizări: 3323

Citiţi de asemenea

În zilele noastre, există tot mai multe informații că substanțele chimice de uz casnic sînt periculoase pentru sănătat...
46
Datorită familiei Silkov din satul Rakitinka, în raionul Kormilovski, regiunea Omsk, a apărut o adevărată pădure de pi...
60
Sănătatea feminină depinde în cel mai direct mod de starea florei vaginale. Acest ecosistem la scară mică funcționează p...
65
Cufundați-vă în atmosfera Scandinaviei: ceață groasă frecventă, bolovani uriași de mușchi gri, care arată ca niște troli...
140