Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2013/03/fsoc_mariinskaia_vpadina.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Surpriza din Groapa Marianelor: Vietăţile din cel mai neospitalier loc de pe Pămînt
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Surpriza din Groapa Marianelor: Vietăţile din cel mai neospitalier loc de pe Pămînt
 

Un nivel remarcabil de mare al activităţii microbiene a fost descoperit în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, cel mai adînc sit cunoscut din scoarţa terestră, au anunţat oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat duminică în revista Nature Geoscience.

 

Groapa Marianelor, un fel de "cicatrice" cu o lungime de 2.550 de kilometri în Oceanul Pacific, are adîncimea de peste 11 kilometri în punctul denumit Challenger Deep, care ar putea "să înghită" cu uşurinţă vîrful Everest (cel mai înalt vîrf de pe Terra - 8.850 metri).

Din cauza adîncimii sale extreme, Groapa Marianelor este permanent cufundată în întuneric, iar temperaturile sînt aproape glaciale.

Potrivit multor oameni de ştiinţă, cu cît fundul oceanului este mai adînc, cu atît el este privat de hrana care provine din apele de suprafaţă, bogate în oxigen.

Cercetătorii, coordonaţi de Ronnie Glud, de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense, au avut însă surpriza să descopere că Groapa Marianelor era în realitate uimitor de bogată în materii organice.

Oamenii de ştiinţă au constatat un consum biologic de oxigen de două ori mai mare decît într-un sit învecinat, care are adîncimea de doar 6.000 de metri.

Analiza sedimentelor prelevate din ambele situri a dezvăluit, totodată, concentraţii mai ridicate de celule microbiene în Challenger Deep.

Savanţii au utilizat un robot submarin special construit, echipat cu senzori foarte fini, capabili să calculeze consumul de oxigen de pe fundul oceanic. Ei au realizat şi cîteva înregistrări video cu cea mai profundă zonă a Gropii Marianelor.

"Am găsit acolo o lume dominată de microbi care s-au adaptat pentru a funcţiona eficient în condiţii extrem de neospitaliere pentru organismele mai evoluate", a declarat Ronnie Glud.

"Am ajuns la concluzia că importantul depozit de materie organică din Challenger Deep menţine o activitate microbiană crescută, în ciuda presiunilor extreme care caracterizează acest mediu", au declarat autorii studiului.

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", a devenit anul trecut primul om din lume care a explorat, de unul singur, timp de mai multe ore, Groapa Marianelor şi a descris peisajul din această zonă a Terrei ca fiind unul "lunar, deşertic".

 

 

Sursa: noi.md

 

Joi, 21 martie 2013
Vizualizări: 3119

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
55
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
229
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
46
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
143