Tastatura calculatorului din lemn și mușchi
Umanitatea moderna nu este în măsură să renunțe la electronice care se dezvoltă rapid. Gadget-urile sunt peste tot, au devenit esențiale pentru societate. Drept consecință a acestei situații sunt munții de deșeuri electronice. Orice calculator este un set de metale, siliciu și plastic. O parte substanțială din aceste componente învechite sunt în așteptarea destinului, supraîncărcînd încăperile și poluînd mediul înconjurător.
Pentru a aplana problema acută, putem încerca să scăpăm de deşeurile incomode pentru reciclare, încă la etapa de producție a electronicelor. Viziunea sa de a rezolva această problemă a fost oferită de designerul din New York, Robbie Tilton. El a dezvoltat o tastatură fără fir pentru calculator din lemn și mușchi.
Cum spune Robbie Tilton, a fost interesat de proiect, deoarece consideră estetica actuală a obiectelor tehnologice, rece și lipsită de viață. "Înconjuraţi de gadget-uri din sticlă, metale și materiale plastice, noi, ca societate, ne îndepărtăm de la Natură," - susţine Tilton.
Materialele selectate de designer, pe fundalul maselor din plastic ce ne înconjoară par a fi depășite și arhaice. Cu toate acestea, pentru Apple tastatura din lemn este un obiect destul de modern, la fabricarea căruia au fost folosite noi tehnologii. Proiectul, în realizarea căruia a fost implicat partenerul lui Tilton, Danny Rozin, printre altele demonstrează capacitățile de producție digitală modernă.
Pentru fabricarea tastaturii nu sunt necesare prea multe detalii. Potrivit lui Robbie Tilton, a fost unul dintre motivele pentru care a selectat anume acest articol. Pentru început, designerul a studiat tastatura originală, însă nu a reuşit să imită meticulos tehnologia. De exemplu,tastele originale și piesele mecanismului de apăsare sunt făcute din plastic prim metoda de turnare, ceea ce nu poate fi realizat din lemn.
Designerul s-a axat pe o structură cadru simplu, cînd fiecare buton este conectat la un fixator pe spațiul prevăzut în celula corespunzătoare. Garnitura decorativă subţire cu litere a fost făcută separat și lipită la tastele susținute de arcuri din cauciuc.
Toată partea de lemn a structurii a fost realizată din două foi de placaj. La fabricarea pieselor de schimb a fost utilizat un tăietor cu laser, iar pentru încovoierea cadrului din placaj, acesta trebuia să fie înmuiat în apă caldă și apoi încălzit, menţinut în formă cu cleme, timp de cîteva ore.
Dificultăți neașteptate au produs mușchii. Lui Tilton îi pare rău că nu a reușit să găsească mușchi naturali în New York, prin urmare pentru a economisi timpul, a folosit muchi artificiali, ce consideră admisibil pentru un model al conceptului demonstrativ.
Conexiunile electrice din interiorul tastaturi, proiectantul le-a sudat manual şi apoi a verificat fiabilitatea cu un multimetru convențional.
Cum a menționat Robbie Tilton, el este mulțumit de rezultatul obţinut. Printre produsele tehnice ordinare, tastatura din mușchi și lemn se evidenţiază prin originalitatea sa. Textura nu numai că arata frumos, dar şi oferă o plăcere estetică la atingere.
În viitor, autorul ar dori să continue trendul început de fuziune al gadget-urilor digitale cu materiale naturale.
Sursa: facepla.net