Terasa din Baalbek - rezultatul folosirii unor tehnologii necunoscute (+Foto)
Baalbek este cea mai misterioasă creație a arhitecților antici. Ea este situată pe teritoriul Libanului de astăzi, la aproximativ 80 km nord-est de Beirut. Acest complex arhitectural include un sanctuar antic (Templul lui Jupiter) și o terasă de 49 x 89 metri construită lîngă el. Este terasa care atrage atenția oamenilor de știință din întreaga lume prin unicitatea sa.
Cert este că în timpul construcției acestei terase, oamenii antici au folosit megaliți uriași (greutatea celui mai mare dintre ei ajunge la 2000 de tone, iar restul – pînă la 750 t). Cum au putut oamenii din cele mai vechi timpuri să miște și să adapteze blocurile uriașe fără anumite mecanisme ajutătoare? Sau poate că civilizațiile antice aveau tehnologii despre care noi nu știm?
Potrivit arheologilor, megaliții au fost aranjate cu aproximativ 7.000 de ani în urmă. Dimensiunile lor ajung la peste 20 de metri (lungime), aproximativ 5 metri (înălțime) și aproximativ 4 metri (lățime).
Toți acești megaliți, care sînt baza terasei din Baalbek, trebuiau transportați (calea este de aproximativ 500 de metri) și apoi ridicați și la o înălțime de 7 metri. Nici nu ne putem imagina cum au reușit constructorii care au trăit în timpurile îndepărtate să facă acest lucru.
Astăzi, de exemplu, avem macarale capabile să ridice blocuri cu o greutate de 2.000 de tone. Mai mult, acum este posibil de ridicat astfel de blocuri, dar de transportat - nu. Și în Baalbek, chiar și în absența drumurilor netede, oamenii au reușit cumva să se facă acest lucru. În plus, megaliții nu numai că au fost transportate, ci și au fost prelucrate pentru a obține suprafețe netede.
De asemenea, în timpul studiului acestei terase, oamenii de știință au observat că între megaliți nu există deloc spațiu, adică toate blocurile au fost "lipite" între ele.
Se pare că civilizațiile antice puteau face lucruri care sînt deocamdată imposibile pentru noi...