Țesături naturale: TOP-10
Hainele realizate din materiale naturale, nu sunt doar o tendință de modă, dar de asemenea, unul dintre factorii determinanți ai sănătății. Astăzi, oamenii de ştiinţă sunt în căutarea a noi modalități de a produce țesături pentru îmbrăcăminte, care ar fi disponibilă și ecologică.
Momentan, substanțele derivate din produsele petroliere sunt utilizate pentru fabricarea țesăturilor, hainelor sport, tălpilor la pantofi, fermoare de plastic, butoane, vopsele și pentru producerea multor produse.
Pentru a depăși această dependență de petrol, unele companii sunt gata pentru experimente de a crea polimeri din trestie de zahăr. Alte companii obțin materialul necesar din materiale reciclate. Datorită progreselor științifice de astăzi, se reciclează sticle de plastic și haine vechi în fire subțiri din care pot fi fabricate haine destul de confortabile. S-a obținut un nou tip de bumbac organic, moale la atingere și în același timp, cultivat fără chimicale. Recent, oamenii de ştiinţă au descoperit cum să obțineți aţă din coji de grâu, pene de pui și paie de orez. Prin reacții chimice materia primă este convertită în fibre care sunt apoi curăţate. Din fibre se obţine aţa, ca mai apoi din aţă, stofa.
Mai durează câțiva ani până cînd hainele fabricate din deșeuri agricole vor apărea în magazine, deși îmbrăcămintea din nuci de cocos, bambus și porumb există deja.
Între timp, lumea high-tech caută modalități sigure pentru a produce țesături, vă prezentăm cele mai bune 10 materiale naturale existente:
1. Ma Hemp - țesătura din cânepă, rezistentă, în special împotriva razelor ultraviolete, permițându-vă să stați la cald în timpul iernii și la răcoare, vara.
2. Iuta - un material ecologic care se bucură de utilizare cu adevărat pe scară largă. După bumbac este ţesătura cea mai durabilă. Iuta este neobișnuit de rezistentă, flexibilă și trainică.
3. Bumbacul organic - cel mai popular material şi cel mai ecologic folosit în lumea modernă. Bumbacul organic are un farmec aparte și o serie de avantaje. Această ţesătură este foarte moale la atingere şi cea mai respirabilă din toate stofele ecologic curate. Hainele fabricate din bumbac organic servesc pe tot parcursul anului.
4. Poliesterul reciclat este obţinut în urma prelucrării. Pentru producerea sa este prelucrat poliesterul ordinar. În realitate nu toate țesăturile din poliester reciclat sunt ecologice. Acest lucru depinde de tipul și scopul utilizării. Cel mai des acest material ecologic este folosite pentru tapițerie.
5. Ţesătura din bambus nu este un concept nou. Toată lumea știe că bambusul este unul dintre materialele cele mai ecologice. Stofa care se obține este antibacteriană, hipoalergică și foarte rezistentă.
6. Tencel - de fapt marca înregistrată Lyocell. Acestea sunt ţesături biodegradabile care sunt fabricate din material lemnos. Nu toate stofele Tencel sunt ecologic prietenoase, deoarece unele sunt tratate cu substanțe chimice în timpul vopsirii.
7. Rami este o ţesătură ecologică de vară, care absoarbe umezeala foarte rapid și ușor. Rami este mai trainică decât inul sau bumbacul.
8. Inul Organic este 100% un material ecologic, care practic nu provoacă alergii ale pielii, cel mai calitativ este produs în fabricile din Irlanda.
9. Fibra de urzică este o altă ţesătură ecologic prietenoasă, care este utilizată pentru fabricarea blugilor și jachetelor moderne. Această stofă ecologică are miros de trandafir. Prezintă un concept nou în domeniul țesăturilor moderne, ecologice şi a devenit cunoscută pe plan social. Casele de modă italiene au recunoscut repede relevanța materialelor ecologice, producînd blugi și jachete din ea.
10. Ingeo, deși o ţesătură artificială este considerată ca fiind ecologică. Puteţi cumpara pantaloni, tricouri şi pulovere realizate din acest material.