ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Topinamburul – protecția împotriva ecologiei proaste

După catastrofa de la Cernobîl, savanții au făcut măsurări de radiație în culturile plantate în apropierea centralei. S-ar părea că rezultatele erau evidente, însă ei au făcut o descoperire uimitoare – topinamburul s-a dovedit a fi comestibil. El a rămas „curat” și față de alți poluanți din sol. Mai adăugați că această plantă nu este pretențioasă și veți înțelege cît de prețioasă este această cultură.

Strămoșii noștri cunoșteau și prețuiau calitățile lui gustative și curative, iar noi se pare că le neglijăm. Se pare că din cauza că știm prea puțin despre el.

Beneficiile topinamburului

Însuși faptul că topinamburul nu este receptiv la diferiți poluanți și rămînă un produs ecologic pur îl face deosebit de util. Însă el ne poate transmite și nouă această calitate. Întrebuințarea regulată a topinamburului contribuie la curățirea profundă a organismului, detoxifierea lui, curățarea de metale grele și alte substanțe. Topinamburul conține pectină, ce este un absorbant bun.

Eliminînd toxinele din organism, această rădăcină îl suplinește cu alte substanțe hrănitoare și utile (potasiu, cremene, zinc, fier), pectine, aminoacizi, proteine și o cantitate mare de vitamine (B1, B2, B6 și PP). Conținutul de polizaharide poate fi diferită. Indicatorul minim în rîdăcini se atestă la începutul lunii octombrie (8%), maximă – la începutul lunii decembrie (pînă la 20%). Zahărul este acumulat din contul refluxului substanțelor hrănitoare din frunze și tulpină.

Există dovezi că consumul regulat al acestei rădăcini pe parcursul unei perioade îndelungate, reduce concentrația de zahăr în sînge. Acest fapt este legat de încă un element minunat prezent în topinambur – inulina. Inulina este un polizaharat, sursă de energie, însă particularitatea lui constă în faptul că la prelucrarea lui în organism nu este eliminat un conținut sporit de glucoză, așa ca în cazul hidrocarburilor, prin urmare, nu există riscul apariției diabetului zaharat. Este o noutate bună și pentru diabetici. În procesul de păstrare a topinamburului inulinua se transformă în fructoză, iar rădăcina se înscrie perfect în dieta lor.

 

Sursa: bytdobru.info

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
276
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
204
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
359
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351