Topirea gheţarilor ar putea încetini rotaţia Pământului

/ Vizionări: 1612

Из-за таяния ледников на Земле увеличивается продолжительность суток

Creşterea nivelului mărilor şi inundarea oraşelor vor fi consecinţele imediate ale topirii gheţarilor. Recent, cercetătorii au descoperit că fenomenul ar putea cauza şi încetinirea rotaţiei Pământului. Iată care este explicaţia.

Numeroase studii ne-au avertizat asupra pericolelor topirii calotei glaciare. Creşterea nivelului mărilor şi a oceanelor, dar şi inundarea oraşelor situate la altitudini joase au fost principalele preocupări ale specialiştilor.

La sfârşitul anului trecut, o echipă de cercetători de la universitatea canadiană din Alberta au identificat încă un efect al schimbărilor climatice. Ei susţin, într-un articol publicat în Science Advances, că rotaţia Pământului va fi încetinită odată cu topirea gheţarilor, întrucât apa îngheţată de la Poli va ajunge la Ecuator, în formă lichidă. Cercetătorii compară fenomenul cu mişcarea de rotaţie a unui patinator pe gheaţă: pe măsură ce aceasta îşi strânge braţele, se învârte mai repede, iar când le desface, încetineşte.

Ca urmare a încetinirii rotaţiei Pământului, peste un secol, ziua se va mări cu 1.7 milisecunde. Deşi nu pare mult, autorii studiului avertizează că, în timp, diferenţele vor fi sesizabile.

 

Sursa: green-report.ro