Topul 10 a celor mai mari centrale electrice fotovoltaice din lume în 2011
Centralele electrice solare fotovoltaice nu sunt o noutate pe întinderile mari ale pieţii agenţilor energetici. În ultimii ani, multe ţări au început să treacă în mod activ la energie solară - o sursă de energie alternativă curată, inepuizabilă şi deja acum relativ ieftină. Astfel de centrale sunt cu adevărat o mulţime, mici şi mari, dar, probabil că cititorii noştri ar fi interesaţi să afle unde sunt cele mai mari din ele.
Vă oferim rating-ul Top-10 a centralelor electrice fotovoltaice de cele mai mari dimensiuni din lume. Imediat am remarcat că, destul de neaşteptat pentru cetăţenii ei, în clasamentul s-a distins Ucraina, care s-a plasat în capul de ratingului şi a intrat în Topul celor zeci câştigători de două ori. Deci începem!
1. Perovo Solar Power Station, Ucraina - 100 MW
Recent compania Activ Solar a finalizat etapa a cincea şi ultima de construcţii pe scară largă a proiectului de 100 MW în Ucraina, în apropierea satului Perovo, Crimeea. Construcţia a fost finisată pe 28 decembrie 2011, făcând Ucraina, proprietara a celei mai mare centrale electrice fotovoltaice. Lucrările de construcţii au început în iulie 2011 şi centrala gata, situată într-o zonă de 200 de hectare, acum are potenţialul de a genera aproximativ 132 500 MWh de electricitate pe an. În plus, proiectul va oferi locuri de muncă la mai mult de 800 de locuitori din Crimeea. Costul total al proiectului s-a ridicat la 300 de milioane de euro, care au fost furnizate de băncile din Rusia.
2. Sarnia Photovoltaic Power Plant, Canada - 97 MW
Această centrală electrică a fost un timp îndelungat lider în domeniul instalaţiilor fotovoltaice. Proiectul, dezvoltat şi implementat de către compania First Solar, are o capacitate totală de 97 MW şi a fost construit în septembrie 2010. Centrala electrică funcţionează după un program special stabilit de guvernul canadian pentru a stimula oferta de energie alternativă. În cadrul acestui program, guvernul subvenţionează proiecte în domeniul energiei solare în scopul de a creşte preţul la energie produsă de centrala în cauză, fără a atinge cererea.
Centrala electrică ocupă o suprafaţă de 380 de hectare şi este formată din mai mult de 1,3 milioane de panouri solare flexibile. Producţia anuală a energiei electrice în cadrul proiectului este de 120.000 MWh şi economiile de emisii de monoxid de carbon fac 39.000 de tone pe an.
3. Montalto di Castro PV Power Plant, Italia - 84.2 MW
Centrala electrică este situată în apropierea Viterbo, Italia, si este cea mai mare centrală fotovoltaică din ţară. Proiectul a fost dezvoltat în mai multe etape, începând cu anul 2009 de vendorul (vendor –vânzător trad.) independent SunRay, şi apoi a fost cumpărat de gigantul SunPower. La acel moment, capacitatea totală a centralei electrice a constituit 44 MW, însă acum această cifră a crescut la 84,2 MW, ceea ce a permis proiectului Montalto di Castro să ocupe locul de onoare al treilea în clasament.
4. Solarpark Senftenberg II, III, Germania - 82 MW
Aceasta centrală electrică este situată în apropierea oraşului Senftenberg, în Germania de Est, pe teritoriul care a fost folosit anterior pentru extracţia cărbunilor. Ultima actualizare a proiectului a fost finalizată în 2011, centrala are o capacitate de 82 MW şi este formată din peste 330.000 de module solare cristaline. Acest complex energetic este capabil să furnizeze energie electrică pentru aproximativ 25.000 de case. Este remarcabil faptul că construcţia obiectului a fost finalizată într-o perioadă record de 3 luni, iar costul lui se ridică la 150 de milioane de euro.
5. Solarpark Finsterwalde I, II, III, Germania - 80.245 MW
Aceasta centrală solară a condus evaluarea în cauză până în noiembrie 2010. Capacitatea totală a proiectului, situat în apropierea oraşului Finsterwalde, Germania, constituie 80.245 MW. Parcul solar este un proiect comun al companiilor LDK Solar şi Q-Cells International si a fost dezvoltat în trei etape, în perioada 2009-2010.
6. Ohotnikovo PV Power Plant, Ucraina - 80 MW
Un alt proiect ucrainean al companiei Activ Solar. Lucrările de construcţie au fost finalizate pe 21 octombrie 2011, şi staţiunea a devenit una din cele mai mari centrale fotovoltaice din Europa şi din întreaga lume. Centrală ocupă 160 de hectare şi este formată din 360.000 de module solare, capabile să furnizeze o putere de 80 MW. Aceşti indicatori vor permite centralei electrice să producă 100.000 kWh de electricitate pe an, care vor asigura cu energie electrică 20.000 de gospodării. Totodată, instalaţia energetică va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 80.000 de tone pe an.
Trebuie de subliniat că Activ Solar este foarte loial pentru regiunea ucraineană, după cum reiese din deschiderea reprezentaţiei companiei în Odesa. Să sperăm că această cooperare va aduce beneficii tangibile şi în anii următori.
7. Lopburi PV Power Plant, Thailanda - 73 MW
O altă pasăre solară care şi-a întins aripile în anul trecut. Proiectul solar, situat în provincia Lopburi, Thailanda , are o capacitate totală de 73 MW şi a fost dat în exploatare pe 25 decembrie 2011. Lucrările de construcţii au continuat timp de 18 luni şi au costat aproximativ 70 de milioane de dolari.
Potrivit oficialilor, proiectul într-o perioadă de 25 de ani, va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 1,3 milioane de tone şi la scăderea importurilor de combustibil de 35.000 de tone pe an.
8. Solarpark Lieberose, Germania - 71 MW
Pe poziţia a opta din ratingul celor mai mari centrale electrice fotovoltaice din lume s-a clasat un alt proiect german, situat în Liberose, Brandenburg, Germania. parcul solar este proprietatea companiei Juwi Group, care a semnat un contract de 20 de ani privind utilizarea terenurilor. Proiectul a fost dat în exploatare în 2009, iar capacitatea lui totală constituie 71 MW. Parcul cuprinde aproximativ 700.000 de panouri solare flexibile care asigură cu energie mai mult de 15.000 de case. Trebuie de remarcat că panourile solare folosite în acest proiect sunt din cele mai eficiente la ziua de azi.
9. San Bellino PV Power Plant, Italia - 70.556 MW
Proiectul a fost lansat pe 30 octombrie 2010 în San Bellino, Italia. Obiectul, care a costat 250 de milioane de euro, a fost construit de o companie americană SunEdison. Lucrările au fost finalizate în 9 luni, dar au fost necesari încă doi ani pentru a obţine aprobarea din partea autorităţilor locale. Pancho Perez, Directorul General al Oficiului European al companiei, a declarat că această realizare a avut loc datorită parteneriatului cu companiile locale. Capacitatea centralei electrice constituie 70.556 MW şi este suficientă pentru a furniza energie la 16.000 de gospodării, totodată emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu 40.000 de tone pe an.
10. Solarpark Alt Daber, Germania, 257- 70 MW
Un alt proiect german, lansat la sfârşitul anului 2011, ocupă o suprafaţă de 133 de hectare şi are o capacitate de 70 MW. Centrala electrică a luat locul fostului poligon militar, ceea ce este simbolic de la sine. Obiectul a costat companiei BELECTRIC, care a fost angajată în construcţii, 150 de milioane de euro. Reprezentanţii companiei spun că preţul de pornire al energiei electrice, după lansarea proiectului, a constituit 2.14 euro pentru un watt, preţul include nu numai costurile variabile alocate direct în procesul de producţie, dar, de asemenea, cheltuielile asociate de investiţii. Acest lucru înseamnă că proiectul promite sa fie răscumpărat rapid.
Proiectele promiţătoare sus-menţionate nu sunt unice în domeniul centralelor electrice fotovoltaice. Daca vă este interesant cine nu a fost inclus în lista topului-10, puteţi găsi aici alte informaţii suplimentare. În general, e plăcut să vezi că pe primul loc în clasament s-a plasat Ucraina. Să sperăm că ţara va continua această politică de înverzire a sectorului energetic.
Cât priveşte numărul proiectelor, liderul de necontestat este Germania. Capacitatea totală a celor mai mari proiecte fotovoltaice ale ţării constituie 672 MW. Cu o marjă largă, locul doi după putere ocupă Italia (316 MW), precum şi completează cei trei lideri Spania (264 MW).
Sursa: ekopower.ru