ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Traiul în zone cu mulţi copaci te face să te simţi cu şapte ani mai tânăr şi mult mai bogat

Data viitoare când plănuieşti să te muţi, ar fi bine să ţii cont şi de numărul de arbori care se află în jurul blocului. Un nou studiu arată că traiul pe o stradă cu 10 copaci în plus peste medie (atât pe stradă, cât şi în curţile oamenilor), te face să te simţi atât de sănătos ca şi cum ai fi cu şapte ani mai tânăr.

Cercetătorii ştiau deja că viaţa petrecută în jurul spaţiilor verzi îi face pe oameni să se simtă mai fericiţi, mai în siguranţă, şi că verdeaţa poate ajuta la reducerea bolilor precum astmul, aspirând poluarea. Prin acest nou studiu, oamenii de ştiinţă merg şi mai adânc, examinând detaliat beneficiile.

„Am simţit că există o nevoie de a cuantifica relaţia dintre copaci şi sănătate la modul individual, aşa încât dimensiunile acestei asocieri să poată fi evaluate şi comparate cu alţi factori bine cunoscuţi, cum ar fi vârsta sau venitul”, a spus Omid Kardan, un student de doctorat la Universitatea din Chicago şi autor principal al studiului. Kardan speră că rezultatele studiului va avea un impact asupra planificatorilor urbani, şi că aceştia vor lua mai în serios aspectul copacilor în dezvoltarea urbană şi în politicile de sănătate publică.

Cercetătorii au analizat hărţi cu 530.000 de arbori de pe străzile din Toronto şi imagini de satelit ale copacilor din curţile oamenilor. Apoi au comparat numărul copacilor cu sănătatea oamenilor din fiecare zonă şi, de asemenea, au putut să accesez date privind venitul, vârsta şi educaţia. Concluzia cercetătorilor a fost că arborii chiar fac o diferenţă.

Cu cât mai mulţi copaci se află lângă un grup de clădiri, cu atât mai puţin sunt oamenii predispuşi la obezitate, diabet zaharat sau boli de inimă. De asemenea, în cazul lor este mai probabil să raporteze că se simt mai sănătoşi.

Cercetătorii au analizat şi efectul veniturilor. Oamenii care câştigă mai mult, de asemenea, tind să spună că se simt mai sănătoşi. Starea de bine şi de sănătate datorată locuitului în preajma multor copaci echivalează cu un venit suplimentar de 10.000 de dolari pe an.

Arborii aflaţi de-a lungul drumurilor oraşului par să ajute mai mult decât cei din curţi sau din parcuri, iar copacii care sunt verzi tot anul aduc mai multe beneficii. Cu cât e mai mare copacul, cu-atât mai bine. Studiul arată o legătură între copaci şi starea de bine a oamenilor, dar nu şi în ce fel anume ajută prezenţa copacilor.

„Am putea spune că reducerea poluării, ameliorarea stresului, restaurarea atenţiei focalizate şi promovarea exerciţiilor fizice sunt câteva dintre modalităţile prin care copacii influenţează pozitiv sănătatea, potrivit altor cercetări”, spune Kardan.

Adăugarea a încă 10 copaci la fiecare grup de clădiri ar putea fi o modalitate simplă prin care oraşele îşi pot îmbunătăţi sănătatea, mai spune Kardan.

 

Sursa: green-report.ro

Luni, 17 august 2015
Vizualizări: 1090

Citiţi de asemenea

Probabil că toată lumea a auzit despre grîul încolțit. Într-o zi de germinare în apă, puterea vitală a grîului crește ...
279
De ce acest lucru a fost păstrat secret atît de mult timp?Numeroase studii au demonstrat că lămîia are proprietăți ant...
373
Maimuța Haplorhini este un mamifer din subordinul primatelor.Maimuțele Haplorhini au un nas uscat și un simț mai puțin d...
303
Din clasa întîi orice copil începe să învețe formule fără sfîrșit, reguli, și excepții la la diferite materii — de la ma...
375