Turbinele eoliene hibrid funcţionează chiar şi fără vânt
Turbinele eoliene hibrid funcţionează chiar şi fără vânt
Compania Hybrid Turbine, cu sediul în Colorado, Statele Unite ale Americii, a prezentat o turbină eoliană, care va genera energia electrică chiar şi în absenţa vântului. Turbina eoliană hibrid cu gaz SmartGen permite utilizarea aerului pre-comprimat pentru a genera energia electrică în ore fără vânt.
Puterea alternativă a energiei eoliene este o problemă, care trebuie să fie abordată la conectarea “morii” de vânt la reţea. Viteza vântului poate varia câteva ori pe zi şi câteva ori pe oră, ceea ce duce la puterea de ieşire neregulată la astfel de staţii. Această lacună este compensată prin utilizarea sistemelor costisitoare, care acumulează energia în perioade de activitate înaltă şi o întorc în momente de calm temporar sau utilizând alte surse de energie. Acest lucru creşte foarte mult costul energiei electrice.
Turbine hibrid compensează acest deficit prin intermediul aerului comprimat, care va roti turbine, conectate la generatorul morii de vânt. Aerul comprimat va fi furnizat de turbocompresor, instalat la baza turnului, care funcţionează pe gaz natural sau biogaz.
Ceea ce este foarte important în această invenţie –posibilitatea de a moderniza generatoare eoliene existente, instalând pe acestea sistemul SmartGen. Aceasta modernizare va face energia eoliană mai atractivă şi mai eficientă, şi va oferi energeticienilor un mecanism pentru reglementarea puterii de ieşire a staţiilor electrice eoliene, reeşind din nevoile curente ale reţelei. Un astfel de sistem ar trebui să găsească o utilizare masivă în regiunile, în care biogazul "se tăvăleşte sub picioare", adică în zonele rurale, unde deja sunt instalate turbinele eoliene. Astfel, sistemul hibrid biogas-vânt va permite obţinerea a 100% de energie din surse regenerabile. În orice caz, utilizarea gazelor naturale, este un proces de producere a energiei electrice mult mai curat, decat cărbune sau petrol.
Turbinele eoliene mari, chiar şi cu resurse foarte bune de energie eoliană, de obicei, generează electricitatea aproximativ 30% din timp, din cauza schimbărilor de viteză a vântului până la niveluri foarte scăzute. Folosirea sursei suplimentare de energie pentru rotaţia generatorului, permite utilizarea mai eficientă a echipamentului, ceea ce înseamnă întoarcerea mai rapidă a investiţiilor, ieftenirea energiei pentru consumatorul final.
Potrivit producătorilor, turbină SmartGen este un sistem foarte scalabil (scalabilitatea este o proprietate a unui sistem, a unei rețele sau a unui proces, proprietate care arată capacitatea acelui sistem de a suporta corect un volum mai mare de încărcare, sau de a permite mărirea sau extinderea sa – trad.)[şi poate fi instalat pe capacităţi mici de 3 până la 100 kW, şi pe mori de vânt gigantice în mare cu o putere până la 4MVt.
În afară de stabilizarea puterii de ieşire a turbinei eoliene, aerul comprimat va menţine o temperatură constantă, răcind componentele generatorului.
Probabil, şi acest sistem poate fi îmbunătăţit prin menţinerea excesului de energie, produsă de turbinele eoliene, în formă de aer comprimat şi prin utilizarea acestuia în timpul lucrărilor de vârf pentru intrarea în viteză a turbinei.
Sursa cu link pe hybridturbines.com