Un consorţiu japonez va ajuta Moldova în realizarea proiectului de utilizare eficientă a combustibilului solid din biomasă

/ Vizionări: 3018

Японский консорциум поможет реализовать проект по эффективному использованию биотоплива

 

 

Satele din încă 4 raioane trec la încălzire cu paie
Satele din încă 4 raioane trec la încălzire cu paie

Consorţiului japonez Mitsui Consultants & Co şi UNICO International Corporation va ajuta Moldova să implementeze Proiectul de utilizare eficientă a combustibilului solid din biomasă. Un acord în acest sens a fost semnat vineri la Chişinău, între ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, şi Keiji Iizuka, manager de proiect al consorţiului.

 

Acordul semnat vineri este încheiat cu compania care se va ocupa nemijlocit de implementarea lucrărilor prevăzute în proiect – procurarea şi instalarea cazanelor pe peleţi produşi din reziduuri agricole, în clădirile de menire socială – şcoli şi grădiniţe din 25 localităţi rurale, precum şi a unui set de echipament de producere a peleţilor în Chişinău.

Amintim că în luna iunie curent a fost semnat un acord prin care Guvernul Japoniei a oferit Republicii Moldova un grant în valoare de circa $ 14 milioane pentru implementarea Proiectului de utilizare eficientă a combustibilului solid din biomasă.

Implementarea proiectului va contribui la economisirea resurselor financiare alocate de către administraţia publică locală pentru încălzire, promovarea transformării utilizării energiei din combustibili fosili în energie regenerabilă, precum şi creşterea nivelului de trai în zonele rurale.

 

 

 

Sursa: noi.md